Hopp til hovedinnhold

I fokus: Idrett og friluftsliv

Friluftsliv, en aktiv hverdag og idrett er viktig for Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen – både personlig og som samfunnsengasjement.

Kronprins Haakon er blant dem som benytter seg av mulighetene den norske naturen gir for idrett og friluftsliv. Om sommeren er det særlig ulike former for vannsport som fenger. Kronprinsen er en dyktig surfer, og driver også med kiting og vindsurfing. Vinterstid står han gjerne på ski.

Kronprinsen har også deltatt i Birkebeinerrennet ved flere anledninger – gjerne i vennskapelig kappestrid med Hans Kongelige Høyhet Kronprins Frederik av Danmark.

Kronprins Haakon og Kronprins Frederik før starten på Birkebeinerrennet 2017. Foto: Geir Olsen / Birken / NTB scanpix

I likhet med Hennes Majestet Dronningen, deler Kronprinsen gjerne av sine egne erfaringer i promoteringen av Norge som vinternasjon og turistmål.

Aktiv hverdag

I Norge har de fleste av oss muligheten til å være aktive utendørs. Kronprinsen ivrer for en aktiv hverdag med turer og opplevelser i den flotte naturen som omgir oss. I 2015 var han beskytter for Friluftslivets år, og deltok på flere arrangementer året gjennom.

Dra på skitur, gåtur, aketur, telttur, topptur, bærtur, fisketur, langtur - eller bare kom dere ut en tur! Det kan bli opplevelser dere husker hele livet, sa Kronprins Haakon da han åpnet Friluftslivets år 2015. 

Friluftsliv gir økt livskvalitet og bedre helse. Kronprinsen har også støttet opp om Frisklivssentralene som hjelper folk å komme i gang med en mer aktiv livsstil, og deltok i Frisklivsmarsjen på Bygdøy i 2016.


Toppidrett

Kronprins Haakon har heiet fram norske deltakere fra tribunen under mangt et mesterskap, men har også tatt aktiv del på arrangørsiden ved flere anledninger.

Høsten 2017 og 2018 vil EM i surfing bli arrangert på Borestranda på Jæren. Kronprinsen, som selv er ivrig surfer, har takket ja til å sitte i Norges Seilforbunds surfekomité og i hovedkomiteen for EM.

I arbeidet med De olympiske ungdomsleker på Lillehammer i 2016 fikk Kronprins Haakon muligheten til å kombinere sitt engasjement for idrett, ungdom og frivillighet. Kronprinsen var medlem av hovedkomiteen for lekene - et rådgivende organ for styret for Ungdoms-OL – og støttet spesielt opp om rekrutteringen av frivillige til arrangementet.

Kongefamilien på tribunen under åpningen av ungdomslekene. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix


Både Kongeparet og Kronprinsfamilien var til stede under åpningsseremonien, og Prinsesse Ingrid Alexandra tente ilden -  slik Kronprinsen selv gjorde det under OL på Lillehammer i 1994.

Kronprins Haakon satt også i hovedkomiteen for Ski-VM i Oslo i 2011. Også den gangen engasjerte han seg spesielt i arbeidet med rekruttering og oppfølging av frivillige, med spesiell vekt på kulturelt mangfold.

 

 

11.04.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Kronprins Haakon åpner Friluftslivets år 2015 i Tøyenparken. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix - Video: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.