Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja KunstStall

Dronning Sonja KunstStall ligger i Slottets gamle stallbygninger. Her vises ulike utstillinger av kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger.

Det settes skiftende utstillinger i KunstStallen, og arrangeres tidvis spesielle eventer som foredrag, konserter og liknende. Arrangementer annonseres på Facebook. 

Praktisk informasjon for besøk til KunstStallen

Utstilling: Åpne dører

Fram til 13. november 2022 kan publikum oppleve utstillingen "Åpne dører" i Dronning Sonja KunstStall. Den viser mer enn 100 verk av 50 kunstnere fra Hennes Majestet Dronningens egen kunstsamling. Utstillingen er kuratert av Sune Nordgren.

Hedevig Ankers bildeserie fra Bygdøy kongsgård har inspirert utstillingens navn og vises for første gang. Foto: De kongelige samlinger

Dronning Sonja har samlet på kunst og kunsthåndverk siden tenårene, noe hun beskriver som en vesentlig og uunnværlig del av tilværelsen. Å samle på samtidskunst betyr en aktiv støtte og kontakt med kunstnerne. Til daglig er mange av verkene en viktig del av interiørene på de kongelige eiendommene. Nå flyttes et stort utvalg verk fra sine opprinnelige plasseringer for å bli presentert i utstillingen.

I dag utgjør Dronningens samling om lag 1 600 verk. Den er samlet over en periode på mer enn 65 år og inneholder i hovedsak samtidskunst. Verk av kvinnelige kunstnere utgjør om lag halvparten av samlingen. De fleste av kunstnerne er nordiske, selv om det også er med noen internasjonale innslag.

Andy Warhol portretterte den daværende Kronprinsesse Sonja i sin bildeserie "Celebrities" i 1982. Foto: De kongelige samlinger

Utstillingen hadde sin offisielle åpning 22. juni, der både Dronning Sonja og Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen var til stede. Den vil være åpen gjennom sommeren og høsten, fram til 13. november 2022.

Tidligere utstillinger

Fram til og med søndag 15. mai 2022 var "Kongens biler. Kjøretøy gjennom fire generasjoner" på utstilling i KunstStallen. Den populære utstillingen viste høydepunkt fra Kongehusets bilpark fra 1913 til i dag. Den første utstillingen i Dronning Sonja KunstStall åpnet 4. juli 2017. Her er utstillingene så langt:

Den kongelige stall

Den gamle stallbygningen er i seg selv verdt et besøk. Da KunstStallen skulle etableres, ble den store salen der hestene sto restaurert og pusset opp, og framstår i dag slik den gjorde i sine glansdager, da Kong Haakon og Dronning Maud hadde sine hester her.

Stallbygningen ble oppført mellom 1845 og 1848 etter tegninger av slottsarkitekt H.D.F. Linstow, og utvidet av Kong Haakon og Dronning Maud i 1911. Tradisjonen med kongelig hestehold hadde Dronning Maud med seg fra England, og stallen ble ombygget etter forbildet The Royal Mews, det kongelige stallanlegget tilknyttet Buckingham Palace. Det utvidede stallanlegget rommet en rekke nye funksjoner som ridehus med eget tilskuergalleri og musikktribune, smie og sykestall. 

Kroningsvognen på vei tilbake til Slottet etter den høytidelige åpningen av Stortinget i 1932. Slottets staller hadde rom for 38 hester på det meste. Fotograf: Carsten Sætren, De kongelige samlinger.  

På Dronning Mauds initiativ ble det ansatt en britisk stallmester og etter hvert en stallbetjening på 13 personer som var bosatt i midtstallens 2. etasje. Midtstallen kunne romme 38 hester, i tillegg til vogner, seletøy og saler. 

Etter Dronning Mauds død i 1938 avtok hesteholdet, og de siste hestene forsvant fra De kongelige staller kort tid etter krigsutbruddet i 1940. Da Kongefamilien vendte tilbake til Slottet i 1945, var det i bil. Hestenes tid var over.

Det kongelige selekammer

Da hestene forlot stallen for siste gang ble lokalet brukt som lager og garasje i 75 år. Men ett rom ble stående urørt. Døren ble låst og rommet «glemt». Det var Det kongelige selekammer, rommet der alt av seletøy, sadler og tilbehør til hest og vogn ble oppbevart.  

I dette rommet har tiden stått stille. Alt står som det gjorde da seletøyet ble hengt på plass for siste gang. Bak tykt glass, i vitrineskapskap fra gulv til tak henger utstyret sirlig sortert. Her finnes utstyr for paradevogner med rosetter, kroner og riksvåpen - og for private kjøretøy. Alt spesielt tilpasset den enkelte vogn og den enkelte hests størrelse og egenskaper, for utstyret måtte sitte ordentlig. Slik ble sikkerheten ivaretatt for både for konge, kusk og hest.

Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Det ble ikke gjort endringer i dette rommet da stallen ble rehabilitert. Det står der intakt, slik det var da døren ble lukket.

Selekammeret ble åpnet for publikum i anledning KunstStallens andre utstilling: «Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905-1940». Et lydspor forteller besøkende om det unike værelset. Stemmen tilhører Prinsesse Märtha Louise – hun som mer enn noen annen i Kongefamilien har videreført ryttertradisjonen etter Dronning Maud.

Hestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til KunstStall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Ny blomstringstid

Bruken av dette lokalet var en gave til Hennes Majestet fra Hans Majestet Kongen. Den gamle stallen hadde fungert som lager siden 2. verdenskrig. Nå skulle den omdannes til en arena for kunst og kultur. 

KunstStallen hadde offisiell åpning på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, og tok i mot sine første besøkende dagen etter. Denne delen av Slottet hadde ikke vært åpen for publikum tidligere. 

Med åpningen av Dronning Sonja KunstStall startet en ny blomstringstid for den gamle stallen. Der hestene en gang sto i sine spiltau, kan publikum nå glede seg over kunst, håndverk og historie.

 

18.08.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Åpningstider 2022

Utstillingen "Åpne dører" er åpen torsdag til søndag fra 11.00 til 17.00 og varer til 13. november.

Avvikende åpningstider

KunstStallen er et lite lokale og holder derfor stengt i periodene der en utstilling tas ned og en ny settes opp. Det hender også at vi må stenge på grunn av lukkede arrangementer. Endringer i åpningstidene finner du på Facebook og her på Kongehuset.no 

Dronningen i Dronning Sonja KunstStall under monteringen av første utstilling. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.
Fakta

Billetter til KunstStallen

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster og i døren.

  • Voksen: 125,-
  • Honnør/student: 100,-
  • Barn (6-17 år): 60,-

  • Barn under 6 år har gratis adgang
  • Ledsager for handikappede har gratis adgang

  • Grupper på inntil 30 personer (med omvisning): 3 000
    Ta kontakt via lenken nedenfor.

Orienteringer

Det er faste orienteringer i utstillingen hver dag klokken 12.00 og klokken 14.00 fram til 21.  august.
Fra uke 34 er det orienteringer i utstillingen klokken 13.00 på torsdager og fredager samt klokken 12.00 og klokken 14.00 lørdag og søndag. Orienteringene er inkludert i billetten.

Private omvisninger for grupper er mulig så langt ressursene rekker, innenfor ordinær åpningstid. Legg inn ønsker via lenken nedenfor

Dronning Sonja KunstStall ligger i Parkveien 50. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Fakta

Kunstnere i utstillingen

Anker, Hedevig
Barclay, Per
Bergman, Anna-Eva
Borchgevink, Hanne
Brantenberg, Ulla-Mari
Breivik, Bård
Brunner, Frank
Brørby, Severin
Carlsen, Bjørn
Chihuly, Dale
Cronqvist, Lena
Debré, Olivier
AK Dolven
Ertsland, Alf
Gundersen, Anne
Hansen, Tore
Heske, Marianne
H.M. Dronning Margrethe
Homstvedt, Håvard
Johannessen, Jens
Johns, Jasper
Kivinen, Tiina
Kleiva, Per
Klim, Karen
Kristensen, Steinar Haga
Kyllingstad, Roald
Leversby, Dag Erik
Motzfeldt, Benny
Nupen, Kjell
Opdahl, Ørnulf
Pajak, Anna
Pihl, Thomas
Rickhard, Leonard
Roalkvam, Terje
Rosenquist, James
Rumohr, Knut
Rusova, Zdenka
Sitter, Inger
Slaattelid, Mari
Sobieraj, Edyta
Tingleff, Marit
Tordhol, Reidun
Torvund, Gunnar
Tufta, Bjørn-Sigurd
Tveter, Kåre
Vigeland, Pål
Værslev, Fredrik
Warhol, Andy
Wyller, Sverre
Ørnvall, Liv

Lena Cronqvist: Lille Leda, 1994. Olje på lerret. Foto: De kongelige samlinger
Fakta

Nyhetsbrev om KunstStallen

Har du lyst til å få nyheter om Dronning Sonja KunstStall på e-post? Da kan du registrere deg via pekeren nedenfor. 

Du kan når som helst avslutte abonnementet ditt. Da kan du benytte pekeren for dette som alltid står nederst i hvert nyhetsbrev, eller du kan sende en e-post til [email protected]

 

Fakta

De kongelige samlinger på Facebook og Instagram

Her får du smakebiter fra den store mengden kunst, fotografier, dekketøy, sølv, møbler og gjenstander som befinner seg i De kongelige samlinger.

Du finner også informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall. Facebook-arrangementer gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.