Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja KunstStall

Dronning Sonja KunstStall ligger i Slottets gamle stallbygninger. Her vises ulike utstillinger av kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger.

Den gamle stallbygningen er i seg selv verdt et besøk. Da KunstStallen skulle etableres, ble den store salen der hestene sto restaurert og pusset opp, og framstår i dag slik den gjorde i sine glansdager, da Kong Haakon og Dronning Maud hadde sine hester her. 

Det settes skiftende utstillinger i KunstStallen, og arrangeres tidvis spesielle eventer som spesialomvisninger, foredrag, konserter og liknende.

Følg med på KunstStallens Facebookside for arrangementer og eventer

Fra 8. februar:

Historier. Tre generasjoner samiske kunstnere

I januar holder KunstStallen stengt for montering av neste utstilling, Historier.

Historier er en bredt anlagt utstilling som presenterer tre generasjoner samiske kunstnere fra Norge, Sverige og Finland, og inkluderer rundt 50 verker. Utstillingen åpner 8. februar 2019 og vil stå hele våren og sommeren.

Detalj fra Britta Marakatt-Labbas Historja. Den fantastiske tekstilfrisen viser myter, historie og hverdagsliv. Foto: KORO/Cathrine WangDetalj fra Britta Marakatt-Labbas Historja. Den fantastiske tekstilfrisen viser myter, historie og hverdagsliv. Foto: KORO/Cathrine Wang

Fra 1970-tallet kom kunstnere til å spille en stadig større rolle i utformingen av en samisk identitet.

Pioneren Iver Jåks (Norge) kombinerte samiske håndverkstradisjoner – duodji – og konseptuelle ideer i sine installasjoner. Masi-gruppen ble etablert i 1978 og reflekterte den politiske situasjonen i sin samtid. Arbeider av to av bevegelsens medlemmer blir å finne i KunstStallen: Synnøve Persen og Britta Marakatt-Labba (Sverige).

Marakatt-Labbas monumentale verk, den 24 meter lange tekstilfrisen Historja, blir et sentralt element i utstillingen. Teppet er bygget opp som en fortelling som kombinerer elementer fra et samisk mytisk univers, med referanser til samisk historie og hverdagsliv. Verket er utlånt fra Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet og Koro - Kunst i offentlige rom.

7. januar startet demonteringen i Tromsø og reisen sørover mot Dronning Sonja KunstStall:

 

Foto: UiT Norges Arktiske Universitet.

Synnøve Persen ble tildelt Kulturrådets ærespris 2018 for sitt kunstneriske virke nasjonalt og internasjonalt og sin innsats for å løfte samisk kunst, språk og identitet. Hun blir representert med sitt nye arbeid, filmen Hellige landskap i Dronning Sonja KunstStall.

Den yngre generasjonen blir blant annet representert ved en serie fotografier av Marja Helander (Finland) som reflekterer nåtidens samiske samfunn, og en installasjon laget av Joar Nango (Norge) spesielt for denne utstillingen.

Kuratering

Utstillingen er kuratert av dr.philos. Knut Ljøgodt (tidligere direktør Nordnorsk Kunstmuseum, idag Nordic Institute of Art), i samarbeid med kunsthistoriker Nina Høye (Det kongelige hoff). Prosjektets kunstfaglige råd består av kunstnerne Synnøve Persen og Inger Blix Kvammen, samt kurator Charis Gullickson (Nordnorsk Kunstmuseum og UiT - Norges arktiske universitet).

Utstillingen mottar støtte fra SpareBank 1 Nord-Norge gjennom deres prosjekt Samfunnsløftet. 

Den kongelige stall

Stallbygningen ble oppført mellom 1845 og 1848 etter tegninger av slottsarkitekt H.D.F. Linstow, og utvidet av Kong Haakon og Dronning Maud i 1911. Tradisjonen med kongelig hestehold hadde Dronning Maud med seg fra England, og stallen ble ombygget etter forbildet The Royal Mews, det kongelige stallanlegget tilknyttet Buckingham Palace. Det utvidede stallanlegget rommet en rekke nye funksjoner som ridehus med eget tilskuergalleri og musikktribune, smie og sykestall. 

Kroningsvognen på vei tilbake til Slottet etter den høytidelige åpningen av Stortinget i 1932. Slottets staller hadde rom for 38 hester på det meste. Fotograf: Carsten Sætren, De kongelige samlinger. Kroningsvognen på vei tilbake til Slottet etter den høytidelige åpningen av Stortinget i 1932. Slottets staller hadde rom for 38 hester på det meste. Fotograf: Carsten Sætren, De kongelige samlinger.  

På Dronning Mauds initiativ ble det ansatt en britisk stallmester og etter hvert en stallbetjening på 13 personer som var bosatt i midtstallens 2. etasje. Midtstallen kunne romme 38 hester, i tillegg til vogner, seletøy og saler. 

Etter Dronning Mauds død i 1938 avtok hesteholdet, og de siste hestene forsvant fra De kongelige staller kort tid etter krigsutbruddet i 1940. Da Kongefamilien vendte tilbake til Slottet i 1945, var det i bil. Hestenes tid var over.

Det kongelige selekammer

Da hestene forlot stallen for siste gang ble lokalet brukt som lager og garasje i 75 år. Men ett rom ble stående urørt. Døren ble låst og rommet «glemt». Det var Det kongelige selekammer, rommet der alt av seletøy, sadler og tilbehør til hest og vogn ble oppbevart.  

I dette rommet har tiden stått stille. Alt står som det gjorde da seletøyet ble hengt på plass for siste gang. Bak tykt glass, i vitrineskapskap fra gulv til tak henger utstyret sirlig sortert. Her finnes utstyr for paradevogner med rosetter, kroner og riksvåpen - og for private kjøretøy. Alt spesielt tilpasset den enkelte vogn og den enkelte hests størrelse og egenskaper, for utstyret måtte sitte ordentlig. Slik ble sikkerheten ivaretatt for både for konge, kusk og hest.

Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Det ble ikke gjort endringer i dette rommet da stallen ble rehabilitert. Det står der intakt, slik det var da døren ble lukket.

Selekammeret ble åpnet for publikum i anledning KunstStallens andre utstilling: «Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905-1940». Et lydspor forteller besøkende om det unike værelset. Stemmen tilhører Prinsesse Märtha Louise – hun som mer enn noen annen i Kongefamilien har videreført ryttertradisjonen etter Dronning Maud.

Hestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til KunstStall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoffHestenes gamle spiltau er fortsatt en del av interiøret, også etter omdannelsen til KunstStall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Ny blomstringstid

Bruken av dette lokalet var en gave til Hennes Majestet fra Hans Majestet Kongen. Den gamle stallen hadde fungert som lager siden 2. verdenskrig. Nå skulle den omdannes til en arena for kunst og kultur. 

KunstStallen hadde offisiell åpning på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, og tok i mot sine første besøkende dagen etter. Denne delen av Slottet har ikke vært åpen for publikum tidligere. 

Med åpningen av Dronning Sonja KunstStall startet en ny blomstringstid for den gamle stallen. Der hestene en gang sto i sine spiltau, kan publikum nå glede seg over kunst, håndverk og historie.

 

08.01.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Åpningstider 2019

 • Januar: Stengt. Ny utstilling åpner 8. februar

 • 8. Februar - medio juni:
  Åpent torsdag - søndag 11.00 til 17.00

 • Medio juni - ultimo august:
  Åpent hver dag 11.00 til 17.00


Det kan bli stengt enkelte dager og tider på grunn av lukkede arrangementer. KunstStallen holder også stengt i perioden fra en utstilling tas ned og fram til en ny åpner. Endringer i åpningstidene bekjentgjøres på Facebook og her på Kongehuset.no

 

Dronning Sonja KunstStall har inngang fra Parkveien. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Fakta

Arrangementer i KunstStallen 

Dronning Sonja KunstStall har sin egen side på Facebook. Her vil du finne nærmere informasjon om utstillinger og arrangementer i Dronning Sonja KunstStall.

Fakta

Orientering i utstillingen

Du kan bli med på fast orientering i utstillingen:

 • Lørdager og søndager: 13.00 og 15.00

Orienteringene er inkludert i inngangsbilletten og koster ikke noe ekstra.

Er dere en større gruppe? Da setter vi stor pris på å få en liten "advarsel". Send oss gjerne en melding på Facebook og fortell når dere kommer og omtrent hvor mange dere er :)

 

Fakta

Billetter til Dronning Sonja KunstStall

Billetter kjøpes på stedet.
Prisene er som følger:

 • Voksen: 100,-
 • Barn under 12 år har gratis adgang

 • I sommersesongen er det mulig å kjøpe en kombinasjonsbillett som omfatter både omvisning på Det kongelige slott og besøk i KunstStallen. Kombinasjonsbilletten er bare tilgjengelig i publikumssesongen på Slottet, og bare ved forhåndskjøp av billetter gjennom Ticketmaster.

  En kombinasjonsbillett koster 200,-
Detalj fra Britta Marakatt-Labbas Historja. Verket blir en viktig del av utstillingen fra februar 2019. Foto: KORO/Cathrine Wang
Fakta

Nyhetsbrev fra KunstStallen

Har du lyst til å få nyheter fra Dronning Sonja KunstStall på e-post? Da kan du registrere deg via pekeren nedenfor.

Du kan når som helst avslutte abonnementet ditt. Da kan du benytte pekeren for dette som alltid står nederst i hvert nyhetsbrev, eller du kan sende en e-post til kunststallen@slottet.no

Fakta

Slottets kulturformidling på Facebook

Her finner du informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall: Omvisninger, utstillinger, foredrag eller scenekunst. Denne siden gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.