Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja KunstStall: Materiell til pressen

I dag, 4. juli 2017, er den offisielle åpningen av Dronning Sonja KunstStall. Vedlagt finnes bakgrunnsmateriale og bilder til redaksjonell bruk.

I dag, 4. juli 2017, åpner Dronning Sonja KunstStall i Midtstallen, som en gave til Hennes Majestet Dronningen. Gaven ble annonsert av Hans Majestet Kongen 27. oktober 2016. Siden har arbeidene pågått for å omdanne den delen av Den kongelige stall som kalles "Midtstallen" til arena for kunst og kultur.

  • En kort skisse av Den kongelige stalls historie er tilgjengelig via lenkelisten.
  • Kong Haralds tale ved overrekkelsen er tilgjengelig i lenkelisten. 
  • Dronning Sonjas tale ved åpningen i dag blir tilgjengelig etter at den er holdt.

I anledning åpningen utgir Det kongelige hoff v/ De kongelige samlinger boken "Den kongelige stall". Her finnes artikler som belyser ulike sider ved Den kongelige stall og kongelig hestehold, i tillegg til et rikt bildemateriale. 

Bildemateriale

Et utvalg bilder er tilgjengelig for redaksjonell bruk. Her finnes både historiske bilder fra Dronning Mauds tid, bilder av interiøret før arbeidene tok til og bilder av Dronningen mens den første utstillingen er under montering. 

  • Bildene kan lastes ned i høy oppløsning fra "Fotoalbum for pressen". 

Albumet inneholder også enkelte bilder fra installasjonen "Dronning Mauds Album".

Utstillingen

Dette er første gang denne delen av Det kongelige slott åpnes for publikum. Tilbudet som venter har to hovedelementer:

H.M. Dronning Sonjas Jubileumssamling

I anledning Dronningens 80-årsdag gikk norske kunstnere sammen og donerte et grafisk verk hver. Dette har blitt en omfattende og variert samling på 164 verk, som viser et historisk interessant tverrsnitt av norsk grafikk i dag. 

  • Verkene danner åpningsutstillingen i Dronning Sonja KunstStall. Katalogen med oversikt over kunstnere og verk er tilgjengelig via lenkelisten.

Installasjonen "Dronning Mauds album"

Dronning Maud var en ivrig fotograf. Hun etterlot seg 44 album satt sammen av egne og andres bilder. Installasjonen gir oss et glimt inn i Dronning Mauds visuelle univers: Kroningen, gallamiddager, vintergleder, sommerliv, riding og munter selskapelighet.

Installasjonen er utviklet og produsert av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med De kongelige samlinger og Tellart, creative technology studio. 

  • En brosjyre om installasjonen er tilgjengelig via lenkelisten.
  • Fotoalbumet for pressen inneholder noen bilder fra installasjonen. Flere er tilgjengelig via Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

 
Avduking

Fem av Kongeparets barnebarn foresto avdukingen av Den Norske Turistforenings gave til Dronningens 80-årsdag i Slottsparken i formiddag. Det er kunsteren Kirsten Kokkin som har laget statuen, som viser en annen viktig side ved Dronning Sonja: Turdronningen.

  • Kokkins egen beskrivelse av statuen er tilgjengelig i lenkelisten.

Løfter yrkesfag

Yrkesfagene er viktige bærere av norske tradisjoner og representerer viktig kompetanse Norge trenger i dag og i framtiden. Gjennom flere år har Kongeparet engasjert seg i å løfte frem yrkesfagene på mange av sine reiser rundt omkring i landet. 

I vinter tok Baker- og konditorbransjens landsforening kontakt med Slottet. De ønsket å bidra til feiringen av Kongeparets 80-årsdager med noe av det de kan best: Kaker. 

  • Et faktaark om samarbeidet med yrkesfag er tilgjengelig i lenkelisten.

 

 

04.07.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook