Hopp til hovedinnhold

Kronprins Haakon til Vemork 28. februar

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon vil være til stede ved 75-årsmarkeringen for tungtvannsaksjonen på Vemork 28. februar 2018. Akkrediteringsfristen er mandag 19. februar 2018 klokken 12.00.

Minnehøytideligheten finner sted ved Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan.

Pressemelding fra arrangør

Kronprinsen vil gjennomføre deler av sabotørenes angrepsrute siste del fra Hardangervidda til Vemork, delvis på ski, delvis til fots, nøyaktig samme rute som sabotørene brukte under angrepet. Underveis vil Kronprinsen bli satt inn i historien om tungtvannsaksjonene.

Arrangementet på Vemork finner sted på ettermiddagen. Arrangementet vil være åpent for publikum.

Tungtvannsaksjonen

28. februar er det 75 år siden den berømte tungtvannsaksjonen - Operasjon Gunnerside -  på Vemork ved Rjukan. Til sammen 11 sabotører fra Norwegian Independent Company, senere kalt Kompani Linge, i Storbritannia gjennomførte en vellykket sprengning av Norsk Hydros anlegg for tungtvann i kjelleren på hydrogenfabrikken på Vemork. Målet var å hindre en mulig tysk atombombe under krigen, og i ettertid er denne aksjonen omtalt som den mest vellykkede og mest berømte sabotasjeaksjon under hele den 2. verdenskrig. Karene som var med på denne operasjonen er da også blant de høyest dekorerte soldater fra krigen.

Hydrogenfabrikken, som produserte tungtvann i kjelleren, ble revet i 1977. I fjor høst ble kjelleretasjen gravd frem igjen gjennom en industriarkeologisk utgravning finansiert av Riksantikvaren. Det som nå avdekkes er en sensasjon og vekker stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

Tungtvannsaksjonen har helt siden krigen fungert som forbilde for våre spesialsoldater. Dette funnet kommer til å bidra stort til å sette fokus på innsatsen våre helter gjorde under 2. verdenskrig, og dermed også nødvendigheten av hele tiden å ha et sterkt forsvar i den hensikt å slippe å bruke det. Som forsvarssak er derfor oppmerksomheten rundt disse aksjonene og Vemork som åsted, viktig også i fremtiden!

Akkreditering

Presse som ønsker å dekke Kronprinsens besøk til Vemork må sende søknad om akkreditering elektronisk til Jan W. Jensen Ruud hos Fylkesmannen i Telemark på e-post: fmteJJR@fylkesmannen.no innen mandag 19. februar 2018 klokken 12.00.

 

 

29.01.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook