Hopp til hovedinnhold

Offisielt besøk av Kronprinsparet til Latvia, Litauen og Estland

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen avlegger i perioden 23. til 26. april 2018 offisielt besøk til hvert av de baltiske landene. Latvia, Litauen og Estland feirer i år 100-årsjubileum for sine selvstendighetserklæringer.

Kronprinsparets besøk bidrar til å markere de tre lands selvstendighet på en måte som avspeiler deres betydning for Norge som allierte og nære samarbeidspartnere.

Norge har et omfattende bilateralt samarbeid med de baltiske land som samarbeid om EU/EØS-spørsmål og videreutvikling av integreringen i den nordisk-baltiske regionen. Norsk næringsliv er betydelige investorer i alle tre land som også er viktige sikkerhetspolitiske allierte.

Det offisielle programmet i hvert land omfatter velkomstseremoni, kransenedleggelse, offisiell middag og møte med presidenten. I tillegg kommer andre arrangementer og seminarer. Besøket innledes 23. april i Latvias hovedstad Riga hvor Kronprinsen og Kronprinsessen skal møte elever på en videregående skole som har norsk som valgfag.

EØS-midlene er Norges bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Europa. Støtten har også som mål å styrke samarbeidet mellom Norge og de 15 mottakerlandene som blant annet inkluderer Litauen, Estland og Latvia.

I Litauen 24. april skal Kronprinsparet besøke Children’s Line som driver en gratis, anonym hjelpetjeneste hvor barn og unge kan ta kontakt via telefon og internett. Mobbing og forholdet til venner og familie er noen av de viktigste temaene som tas opp.

I 2016 mottok Children’s Line over 150 000 henvendelser fra litauiske barn, men behovet er langt større. Prosjektet er støttet av EØS-midlene.

I Vilnius den 25. april inngår forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i den offisielle delegasjonen. Forsvarsministeren deltar når Kronprinsparet møter norske soldater som inngår i NATO Force Integration Unit.

Besøket avsluttes i Estland 26. april der Kronprinsparet er til stede ved norsk-estisk næringslivsforum. Under næringslivsforumet skal det nye Green ICT-programmet under EØS-midlene (23 millioner euro) lanseres. Programmet skal bidra til innovasjon og effektivisering av industrien gjennom IKT, samt utvikle innovative løsninger for e-helse og cyberforsvar. Kronprinsparet vil også besøke EMSL, den største paraplyorganisasjonen for frivillige organisasjoner i Estland. Organisasjonen støttes av Norge gjennom EØS-midlene.

Besøket i Baltikum avsluttes med en historisk vandring i Tallins gamle bydel.

Transport

UD tilbyr akkreditert presse plass på charterfly på strekningene Riga-Vilnius-Tallinn-Oslo. Kostnader etter gjeldene regler. Vennligst oppgi ønske om dette ved akkreditering.

Akkreditering

Akkreditering er påkrevet for å dekke besøket. Utenriksdepartementets besøksseksjon er ansvarlig for dette.

Mediekontakt er Henrik Width – hewi@mfa.no – mobil +47 980 06 581.

Frist for akkreditering er fredag 6. april 2018.

 

23.03.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook