Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparet til verdensarvmarkering i Notodden og Tinn: Presseinvitasjon

Torsdag 3. mai besøker Kronprinsparet Notodden og Tinn, for å delta i markeringen av det nye verdensarvstedet Rjukan-Notodden industriarv. Akkrediteringsfrist: Mandag 30. april 2018.

Presseinvitasjon fra Riksantikvaren:

Kronprinsparets reiserute gjennom verdensarvområdet er full av høydepunkter. På programmet står både avduking av verdensarvplaketter, underholdning ved 350 barn på Mæl, bedriftsbesøk på Såheim kraftstasjon og stor pølsefest på Rjukan torg.

Verdensarv

Rjukan-Notodden industriarv ble innskrevet på Unescos verdensarvliste i 2015. Med innskrivingen har et stykke norsk historie blitt en viktig del av verdens felles kulturarv. Dette skal markeres 3. mai med avduking av tre verdensarvplaketter, en til hver kommune i verdensarvområdet.

Markeringen av det nye verdensarvstedet vil starte på formiddagen i Hydroparken på Notodden og avsluttes på ettermiddagen på Rjukan torg.

Tentativt presseprogram (mer detaljert presseprogram sendes ut til akkreditert presse):

Kl. 10.00. Kronprinsparet ankommer Notodden Admini
Admini på Notodden er Norsk Hydros representasjonsanlegg fra 1906, som de fortsatt eier og bruker. Her blir det en kort mottakelse og introduksjon til besøket.

Kl. 10.25. Kronprinsparet ankommer Hydroparken
Det blir avduking av verdensarvplakett for Notodden, og underholdning ved skoleelever. Fabrikkområdet Hydroparken var stedet hvor verdens første vellykkete industrielle framstilling av kunstgjødsel fra luftens nitrogen foregikk.

Hydroparken Notodden. Foto: Per BerntsenHydroparken Notodden. Foto: Per Berntsen

Kl. 11.50. Kronprinsparet ankommer Mæl
Dette er stedet for å oppleve rallarhistorie. 350 barn, kledd som rallarer, synger «Rallarvise». Det blir også kort omvisning på jernbaneferja MF Storegut. Mæl er stasjon og ferjekai på Rjukanbanen, som i sin tid ble bygget på halvannet år ved hjelp av 1400 arbeidere og åpnet i 1909.

Mæl. Foto: Per BerntsenMæl. Foto: Per Berntsen

Kl. 13.00 Kronprinsparet ankommer Rjukan Admini
Administrasjonsboligen til Norsk Hydro ble reist i 1908 i jugendstil. Her blir det lunsj.

Kl. 14.25 Kronprinsparet ankommer Såheim kraftstasjon
Den storslåtte kraftstasjonen Såheim ble bygget i 1919. Her blir det bedriftsbesøk hos Norsk Hydro, med tema «Ny aktivitet i gamle lokaler».

Såheim kraftverk. Foto: Per BerntsenSåheim kraftverk. Foto: Per Berntsen

Kl. 15.10 Kronprinsparet ankommer Rjukan torg
Her finner hovedarrangementet for publikum sted. Det blir pølsefest for alle frammøtte, taler, underholdning/ kulturelle innslag og avduking av verdensarvplaketter for både Tinn og Vinje.

Vertskap

Vertskapet for Kronprinsparets besøk er Telemark fylkeskommune, Notodden, Tinn og Vinje kommuner og Riksantikvaren.

Akkreditering

Akkreditering av journalister/fotografer gjøres ved å sende navn/navneliste til kommunikasjonsrådgiver Turid Årsheim, Riksantikvaren.
Epost: tar@ra.no
Tlf.: 98202726

Meld gjerne fra om dere kommer til å delta på hele eller deler av programmet.

Frist for akkreditering: Mandag 30. april 2018.

 

24.04.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook