Hopp til hovedinnhold

Litteraturtoget 2018: Kristiansand - Stavanger

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit drar for femte gang på tur med Litteraturtoget – i år fra Kristiansand til Stavanger, 6.-8. juni.

Sammen med NSB og Deichman bibliotek reiser Kronprinsessen rundt i Norge med et tog fylt med litteratur – Litteraturtoget. Den lille bokfestivalen på skinner har seks stopp underveis, og årets tema er relasjoner. Med seg på turen har Kronprinsessen et godt knippe forfattere. Ikke bare har de skrevet gode bøker, men de har også spennende historier og tanker å dele med publikum på åpne arrangementer underveis.

Åpne litteraturarrangement på hvert stoppested

Underveis på ferden stopper Kronprinsessen for å snakke med forfattere, eller legger til rette for gode forfattersamtaler for et stort og bokinteressert publikum. I år blir det litterære arrangement i Vest-Agder og Rogaland: Kristiansand, Mandal, Egersund, Ogna og Stavanger. Arrangementene er åpne for publikum. Det hele starter på stedet der Kronprinsessen først ble kjent med litteraturens spennende univers: hjemme i Kristiansand.  

Det finnes en bok for alle ombord – besøk litteraturtoget

Kronprinsessen har lenge engasjert seg for å få flere til å lese bøker og bruke bibliotekene våre. Som hun selv har sagt en rekke ganger - det finnes en bok for alle! Dette gjelder også ombord på årets litteraturtog. De dyktige bibliotekarene fra Deichman bibliotek har fylt togets egen bibliotekvogn med gode bøker av både kjente og ukjente forfattere.

Bibliotekvogna er åpen på hver stasjon, og publikum er hjertelig velkommen ombord. Der har de muligheten til å bla i bøkene som er med - oppdage nye bøker - eller kanskje blir det et gjensyn med en gammel favoritt? Kronprinsessen har i alle fall en egen bokhylle på toget med sine egne favoritter. De kan også publikum bli kjent med over en kaffe fra togets kafévogn.

Snakk med Kronprinsessen om bøker

I sosiale medier er Kronprinsessen allerede i gang med å snakke med sine følgere på Instagram om bøker, og tipsene strømmer på. Kronprinsessen ønsker at også dette litteraturtoget skal inspirere til boksamtaler– ikke bare langs ruten, men også i sosiale medier, og dermed inspirere til leselyst langt utover skinnegangen.   

Akkreditering og nærmere informasjon

Det vil bli sendt ut et eget og detaljert presseprogram fra presseansvarlig hos fylkesmennene i Vest-Agder og Rogaland. Nasjonal presse akkrediterer seg til christian.lagaard@slottet.no innen 4. juni 2018 klokken 12.00 Lokal presse akkrediterer seg på vanlig måte til sitt fylke.

Under finner pressen en oversikt over de ulike stoppene og arrangementene. Vær oppmerksom på at både tider og innhold kan bli endret noe.

Onsdag 6. juni

Kronprinsessen starter opp i Kristiansand klokken 12.00. Der vil vårt forhold til litteratur og skriving står i sentrum. Hun sparker årets tog i gang med et skrivekurs, i regi av Tiril Broch Aakre – selv forfatter, redaktør, oversetter og erfaren skrivekurslærer. Skrivekurset finner sted på Kronprinsessens gamle ungdomsskole, Fiskå skole.

Toget kjører fra Kristiansand inn på Marnardal stasjon klokken 16.00. Toget åpner da for publikum.

Om kvelden inviterer Kronprinsessen til en litterær festkveld på Kulturhuset Buen i Mandal i selskap med selveste Dag Solstad – i samtale med Alf van der Hagen.

Torsdag 7.juni

I Egersund klokken 12.00, samtaler Kronprinsessen med Monica Isakstuen, som mottok Brageprisen i 2016.

Toget drar videre med kurs for Ogna i Hå kommune, der vi møter lyrikeren og psykologen Helge Torvund i samtale med Fredrik Wandrup. 

Litteraturtoget ruller inn til Stavanger stasjon ca. klokken 17.50, og vil også her være åpent for publikum.

Om kvelden går Kronprinsessen om bord i MS Sandnes i det Litteraturtoget setter sjøbein med kurs for Lysefjorden – med retur tilbake til Stavanger senere på kveld. Vi satser på strålende vær og en varm sommerkveld når vi snakker om litteratur, natur og klima med de prisvinnende forfatterne Carl Frode Tiller og Jostein Gaarder – midt i den fantastiske rogalandsnaturen.

Tiller er aktuell med romanen Begynnelser, som forteller om glødende kjærlighet til naturen og en sår familiehistorie. På båten kan du høre Tiller i samtale med Kronprinsessen. Gaarder har lenge hatt et dypt engasjement for miljø og naturvern, noe som blant annet finner uttrykk i Anna. En fabel om klodens klima. Gaarder samtaler med sin forlagsredaktør Mia Bull-Gundersen på MS Sandnes.

Fredag 8. juni

Årets tog avsluttes med et lite stykke Oslo i Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger. Tarjei Vesaas-prisvinner Zeshan Shakar møter Oslos ordfører Marianne Borgen til en litterær samtale om sin bejublede debutbok, Tante Ulrikkes vei, som kom i fjor høst.

Det vil bli pressetreff med Kronprinsessen på hvert stoppested.

 

 

23.05.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook