Hopp til hovedinnhold

Slovakias president på statsbesøk til Norge 4. - 6. juni

Etter invitasjon fra Hans Majestet Kong Harald avlegger Slovakias president Andrej Kiska statsbesøk til Norge 4. - 6. juni 2018. Frist for akkreditering er 31. mai.

Det er første gang Slovakias president besøker Norge. Besøket er en gjenvisitt etter statsbesøket fra Norge til Slovakia i 2010.

Pressemelding fra Utenriksdepartementet

På programmet står blant annet offisiell velkomstseremoni på Slottsplassen mandag 4. juni, etterfulgt av kransenedleggelse på Akershus festning. Deretter besøker president Kiska Stortinget.

På ettermiddagen deltar Kongeparet og president Kiska på næringslivsseminaret «Building Smart Cities» i NHOs lokaler, før president Kiska møter statsminister Erna Solberg. Deretter vil presidenten møte slovakere bosatt i Norge. Mandagen avsluttes med gallamiddag på Slottet.

Tirsdag 5. juni starter med besøk hos Wilhelmsen-gruppen. Deretter drar det Kongelige vertskap og president Kiska til Oslo Cancer Cluster, en forsknings- og industriklynge innen kreftdiagnostikk- og medisin. På ettermiddagen inviterer den slovakiske presidenten til en spesialoppsetning av Bjørnstjerne Bjørnsons «Over evne 2» på Nationaltheatret med skuespillere fra det slovakiske nasjonalteateret.

Bjørnson har en helt spesiell plass i slovakenes hjerter. Da en ny ungarsk lov i 1907 påla slovakene å snakke ungarsk på skolen og i kirken, appellerte slovakiske intellektuelle til minoritetsforkjemperen Bjørnstjerne Bjørnson. Han gikk sterkt ut i internasjonal presse med støtte til slovakene og deres rett til eget språk og identitet, og med dette bidro han til å vekke internasjonal oppmerksomhet om slovakenes sak.

Onsdag 6. juni ledsager Kronprins Haakon president Kiska i Bergen. Programmet starter i Media City og fortsetter til Bjerknessenteret for klimaforskning.

Akkreditering 

Interessert media akkrediteres gjennom Utenriksdepartementets besøksseksjon. Frist for akkreditering er 31. mai. Kontaktperson i UD er Henrik Width på e-post hewi@mfa.no eller telefon 980 06 581.

 

 

29.05.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook