Hopp til hovedinnhold

Pressevisning årets sommerutstilling på Slottet - Åpent Slott

Utstillingen «1818 – 2018. Kong Carl Johan - monark og oppdragsgiver» i regi av Åpent Slott vises i perioden 23. juni – 18. august 2018. Det inviteres til pressevisning på Det kongelige slott mandag 25. juni klokken 10.00. Akkreditering.

I anledning av at det er 200 år siden Kong Carl Johan ble Norges konge og kronet i Nidarosdomen er årets utstilling på Slottet viet Norges første "Bernadotte-konge".

Utstillingen tar for seg Norges nye kongebolig, monarken og oppdragsgiveren, og personen Carl Johan. I tillegg til selve utstillingen, vil historien om Carl Johan utspille seg gjennom vandringen i interiørene på Slottet.

Akkreditering

Det inviteres til pressevisning mandag 25. juni klokken 10.00. Pressen bes møte ved publikumsinngangen i Dronningparken bak Slottet - senest klokken 09.55. Presse som ønsker å delta på pressevisningen må be om akkreditering elektronisk innen fredag 22. juni 2018 klokken 15.00.

Skjema for akkreditering

Kontaktperson:
Assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen – e-post: sgg[at]slottet.no.

Jean Baptiste Bernadotte

Kong Carl Johan (1763-1818-1844) het opprinnelig Jean Baptiste Bernadotte. Han ble født i Pau i Sør-Frankrike som sønn av en sakfører og lot seg verve som soldat 17 år gammel.

Under den franske revolusjon gjorde han en glitrende militær karriere og ble i 1804 utnevnt til marskalk av Frankrike i forbindelse med at Napoleon kronet seg selv til keiser. Han deltok i en rekke slag, men falt i unåde hos keiseren etter en svak innsats under slaget ved Wagram i 1809.

I 1810 var det politisk og konstitusjonell krise i Sverige Kong Gustaf IV Adolf hadde blitt avsatt ved statskupp i 1809 etter nederlaget i krigen mot Russland, da Sverige mistet Finland. Etterfølgeren var hans gamle barnløse onkel, Kong Carl II (XIII) . Dermed valgte Riksdagen Jean Baptiste Bernadotte til Kong Carls etterfølger. Det skjedde i Örebro i august 1810. Like etter kom han til Sverige, konverterte til protestantismen, ble hyllet av riksdagen under navnet Carl Johan og formelt adoptert av Kong Carl XIII.

Carl Johan ønsket vennskap med Russland og Storbritannia og erobring av Norge som erstatning for Sveriges tap av Finland. I følge Carl Johans oppfatning hørte Norge og Sverige sammen ut fra en rent geopolitisk vurdering. Han fikk stormaktenes løfte om Norge mot å gå inn i kampen mot Napoleon. Den svenske kronprinsen førte den såkalte nordarméen i Tyskland i 1813-1814.

Etter slaget ved Leipzig i oktober 1813, der Napoleon tapte, vendte han seg mot Danmark, rykket inn i Holstein og tvang Frederik VI til å avstå Norge ved freden i Kiel 14. januar 1814.

Etter at han hadde vendt tilbake til Sverige i slutten av mai 1814 kunne han konsentrere seg om opprøret i Norge som hadde resultert i forsamlingen på Eidsvoll og Grunnloven. Etter et kort felttog ble konvensjonen i Moss underskrevet, og 4. november ble Carl Johans adoptivfar, Carl II, valgt til norsk Konge. Samtidig ble Paléet tatt i bruk som bolig for Kronprins Carl Johan, og her begynner historien om en sentral del av De kongelige samlinger ved omfattende innkjøp av innbo og kunst.

Carl II døde i 1818, og hans adoptivsønn ble konge av Norge og Sverige.

 

20.06.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook