Hopp til hovedinnhold

H.M. Dronningen besøker Frankrike 23.−24. september: Akkreditering

Dronning Sonja er til stede på åpningen av utstillingen Naturens krefter på Det franske nasjonale keramikkmuseet i Sèvres utenfor Paris 23. september. Dagen etter deltar Dronningen på markeringen av 100-årsjubileet for det norsk-franske utdanningssamarbeidet i Rouen i Normandie.

23. september deltar Dronning Sonja på åpningen av utstillingen Naturens krefter («Forces de la Nature») på Det franske nasjonale keramikkmuseet i Sèvres utenfor Paris. Utstillingen omfatter 65 verk fra de norske kunstnerne Kari Dyrdal (billedkunstner/tekstil), Torbjørn Kvasbø (keramiker) og Marit Tingleff (keramiker). Kunstnerne har bakgrunn fra Kunsthøgskolen i Bergen fra midten av 1970-tallet, en periode der opprøret mot det tradisjonelle kunsthåndverket sto sterkt. På forskjellige måter har de blitt inspirert av storslagne, norske landskap, noe som også gjenspeiles i utstillingstittelen.

Utstillingen arrangeres i samarbeid med Norwegian Crafts, KODE Kunstmuseum og Komponisthjem i Bergen og Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand. «Naturens krefter» er en av de største utstillingene av norsk kunsthåndverk i utlandet gjennom tidene. Den støttes av Utenriksdepartementet og ambassaden i Paris. Utstillingen er en del av arbeidet med å fremme norsk kultur i utlandet og skape muligheter internasjonalt for norske kunst- og kulturaktører.

24. september er Dronningen til stede på markeringen av 100-årsjubileet for det norsk-franske utdanningssamarbeidet i Rouen i Normandie. Samarbeidet startet på slutten av 1. verdenskrig. Senere har det blitt etablert norskseksjoner ved videregående skoler også i Bayeux (1979) og Lyon (1989).

Under besøket vil Norge og Frankrike inngå en ny rammeavtale for utdannings-, forsknings-, nærings- og kultursamarbeid. Dronningen ledsages av Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Skoleavtalen fra 1918 føyde seg inn i en bredere politisk kontekst etter krigen og var sentral for utviklingen av de norsk-franske forbindelsene. Selv om Norge var nøytralt under krigen, sikret norsk skipsfart avgjørende forsyninger til Frankrike og deres allierte. Dette er et viktig historisk bakteppe for besøket, som finner sted knappe to måneder før markeringen av slutten av 1. verdenskrig.

Akkreditering

Frist for akkreditering: 18. september

For mer informasjon om programmet og presseakkreditering: ambassaderåd Cathrine Martens, e-post cathrine.martens@mfa.no, telefon +33 7 86 27 73 39.

 

11.09.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook