Hopp til hovedinnhold

Kongen åpner Finnmark på Norsk Folkemuseum

Hans Majestet Kongen åpner husene fra Finnmark på Norsk Folkemuseum fredag 10. mai klokken 12.45 

Pressemelding fra arrangør

Et bolighus med utedo og et fjøs fra Porsanger i Finnmark forteller den dramatiske historien om en landsdel som ble brent og lagt i ruiner. Her fortelles om 2. verdenskrig, om tvangsevakuering og om gjenreisningen av Finnmark og Nord-Troms etter krigen. I husene får en også et innblikk i hverdagen til sjøsamer på 1950-tallet. 

Fyller et kunnskapshull

Norsk Folkemuseum fyller et stort kunnskapshull når de første bygningene fra Nord-Norge åpner på museet 10. mai. Mens fjøset forteller historien om tiden før og under 2. verdenskrig, forteller bolighuset om familien som bodde her i 1956 og om gjenreisningen av Finnmark og Nord-Troms etter krigen.

Historien om en familie

I bolighuset blir vi kjent med beboerne Elvira og Ole Persen og datteren, svigersønnen og barnebarnet deres. Byggingen, innredningen og historiefortellingen har foregått i nært samarbeid med folk fra Porsanger. Det vil være folk som har bodd i huset til stede under åpningen.

Gjenreisningen

Kort tid etter krigen vedtok Stortinget at Finnmark og Nord-Troms skulle gjenoppbygges – et omfattende prosjekt i en landsdel med enorme ødeleggelser. Fra høsten 1945 arrangerte Gjenreisningsdirektoratet (senere Boligdirektoratet) konkurranser der landets arkitekter fikk i oppdrag å utforme standardiserte typetegninger av bolighus. Husbanken ble opprettet for å gi folk gunstige lån. Mange fikk hus med bedre standard enn før krigen. Gjenreisningen var i gang fra 1946. Det skulle bygges fort, billig og godt, men det var knapt med bygningsarbeidere, penger og materialer. Svært mange hus i denne landsdelen ble funksjonelle, men også temmelig like. Det er et slik hus som nå er gjenoppført på Norsk Folkemuseum.

En dagsaktuell historie

I lys av alle de som er på flukt rundt om i verden i 2019, er historien om flukten fra og gjenreisningen av Finnmark høyaktuell. At vi i nyere norsk historie har erfaringer som ikke er ulike de erfaringene dagens flyktninger har, er lite fortalt – fram til nå.  

06.05.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook