Hopp til hovedinnhold

H.M. Dronning Sonja åpner nye Tungestølen Turisthytte

Fredag 6. september åpner Dronning Sonja Tungestølen Turisthytte i Luster, åtte år etter at uvær knuste hytta til pinneved.

Natt til 2. juledag 2011 herjet ekstremværet Dagmar på Vestlandet. Takplater fløy avgårde og kun grunnmur og pinneved var igjen av den 101 år gamle Tungestølen morgenen etter. Nå har Luster Turlag gjenreist hytta. 

-Dette er en stor dag for oss. Det er mange som har jobbet lenge for å få dette til. At Dronningen, som selv er så glad i friluftsliv, skal stå for åpningen er en stor ære. Det betyr mye for oss alle, sier styreleder Ole Schanke Eikum i Luster Turlag. 

Et fyrtårn i DNT  

Tungestølen er plassert i et vilt landskap med bratte fjell der brearmer henger nedover fjellsidene. Den nye hytta er tilpasset naturen rundt og skal kunne stå støtt i fremtidige stormer. Av 67 internasjonale arkitektkontor var det norske Snøhetta som vant konkurransen om å gi Tungestølen nytt liv. 

- Nye Tungestølen har blitt et tradisjonelt hyttetun med et moderne uttrykk. Hyttene er ulike varianter av samme formspråk, og de er tilpasset vinden der de ligger i krysningspunktet mellom tre daler. Utformingen av hyttene legger til rette for felleskap og samvær, i tråd med DNT sin visjon om å skape naturopplevelser for livet, sier seniorarkitekt Anne Cecilie Haug i Snøhetta. 

Dronningen tilbake i kjente trakter 

Det er ikke første gang H.M. Dronning Sonja er på Tungestølen. For 31 år siden overnattet Dronningen på stølen før kryssing av Austerdalsbreen over til Nordfjord sammen med brefører Claus Helberg. Hytta Dronningen overnattet i fikk senere navnet Dronningselet.    

Tungestølen er et ypperlig utgangspunkt for breturer av ulik vanskegrad, men også for barnefamilier og andre som ønsker å ha hytta som base, ta dagsturer og nyte de spektakulære omgivelsene 

- Jeg er imponert over at Luster Turlag har tatt på seg en så stor oppgave som dette. Å gjenreise tradisjonsrike Tungestølen, med de visjonene og ambisjonene de har hatt for bygget er ingen enkel oppgave. Jeg tar av meg hatten for alle som har stått på for å få dette til sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.   
 

Praktisk informasjon og akkreditering:

  • Arrangementet varer fra klokka 13.00 til rundt klokka 16.30, men alle må være på plass senest 12.30. Alt skjer utendørs - så kle deg etter forholdene.
  • Detaljert program finner du her: https://www.facebook.com/events/406924196615695/
  • Det er bomveg inn til Tungestølen. Man parkerer på tilviste plasser før broa over Austerdalselvi.
  • Medier som ønsker å dekke arrangementet må søke om akkreditering til Fylkesmannen i Vestland ved Edvard Høgestøl: fmhoeho@fylkesmannen.no tlf: +47 913 83 573 innen 5. September klokka 12.00. 
02.09.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook