Hopp til hovedinnhold

Kronprinsessen til Bokmessen i Frankfurt

Norge er i 2019 gjesteland ved verdens viktigste bokmesse, Frankfurter Buchmesse. Prosjektet er Norges største kulturelle satsing i utlandet noensinne. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen er ambassadør for norsk litteratur i utlandet.

Satsningen fram mot Frankfurt har betydd hundrevis av aktiviteter i det tyskspråklige området i hele 2019, og kulminerer under bokmessen i Frankfurt fra 16.-20. oktober 2019.

Kronprinsesse Mette-Marit har engasjert seg for litteratur og leseglede gjennom mange år, ikke minst gjennom sine fem litteraturtog i Norge.

"Jeg kan ikke forestille meg et liv uten bøker. Helt fra jeg var liten har jeg blitt lest for, og fått muligheten til å gå inn i det rommet som fantasien gir. Det å lese, de indre bildene det skaper, de følelsene det fremkaller – har gjort meg til både et bedre, klokere og mer reflektert menneske.
Kronprinsessen, Bodø 2014

Kronprinsessen fortalte mye om sitt forhold til litteraturen, bibliotekene - og hvorfor litteraturtog i talen som åpnet det aller første litteraturtoget - i Bodø 2014.

Talen som åpnet det første litteraturtoget

Program

Kronprinsparet besøker Tyskland 11.-16. oktober, og Kronprinsesse Mette-Marit har et omfattende program.

Fredag 11. oktober: Munch og Knausgård (Düsseldorf)

Fredag 11. oktober klokken 19.00 åpner Kronprinsessen den store kunstutstillingen om Edvard Munch i Düsseldorf, "Edvard Munch gesehen von Karl Ove Knausgård". Utstillingen gir publikum innblikk i to av Norges mest kjente kunstnere når den presenterer Munchs verk sett gjennom øynene til Karl Ove Knausgård. 

Utstillingen vises på K20 - Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, og er et samarbeid med Munchmuseet. Kronprinsparet var til stede da Munchmuseets utstilling "Mot skogen. Knausgård om Munch" åpnet der i 2017.

Om utstillingen (engelsk)

Munchmuseet om sin utstilling "Mot skogen"

Karl Ove Knausgård

Kronprinsparet med Karl Ove Knausgård under åpningen av utstillingen Mot skogen - Knausgård om Munch. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Lørdag 12. oktober: Den nordiske bokhandelen i Berlin

Lørdag 12. oktober klokken 13.15 besøker Kronprinsparet Bokhandelen Pankebuch i Berlin. Den lille bokhandelen har spesialisert seg på bøker fra de nordiske og baltiske landene. 

Pankebuch.de

Søndag 13. oktober: Antologien "Hjemlandet" (Berlin)

Søndag 13. oktober klokken 18.00 er Kronprinsessen gjest i programmet "Die Literaturagenten" hos den tradisjonsrike radio- og tv-stasjonen Rundfunk Berlin-Brandenburg i Berlin. Programleder Tomas Böhm vert for en samtale om norsk litteratur basert på antologien Hjemlandet og andre fortellinger, som er oversatt til tysk.

Sammen med Kronprinsessen deltar medredaktør Geir Gulliksen, forfatterne Tomas Espedal og Helga Flatland, og artisten Moddi.

Kronprinsessen og Geir Gulliksen er redaktører for denne samlingen skjønnlitterære tekster, laget spesielt med tanke på bokmessen i Frankfurt og Norges status som gjesteland der. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix.

Nærmere om antologien 

Geir Gulliksen

Tomas Espedal

Helga Flatland

Mandag 14. oktober: Litteraturtog (Berlin - Køln - Frankfurt)

Mandag 14. oktober reiser Kronprinsessen i Tyskland med et litteraturtog. I et samarbeid mellom Utenriksdepartementet, NORLA og Deutsche Bahn reiser et helt tog fylt av norsk litteratur og norske forfattere gjennom Tyskland for å spre interesse for lesing og for norsk litteratur.

Litteraturtoget i Tyskland er inspirert av Kronprinsessens norske litteraturtog - her på stasjonen i Kristiansand i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Første etappe går fra Berlin til Køln, og hovedtemaet er norsk barne- og ungdomslitteratur. Barn fra skoler i Berlin vil møte forfatterne Maria Parr og Jostein Gaarder som leser fra sine bøker, og delta på tegne-workshop i regi av illustratørene Anna Fiske og Svein Nyhus.

Vel framme i Køln blir det bokbad med de norske forfatterne Maja Lunde og Anne Sverdrup-Thygeson i bokhandelen Ludwig i Køln. Denne samtalen vil dreie seg om natur og klima i litteraturen.

Buchhandlung Ludwig

Maria Parr

Jostein Gaarder

Maja Lunde

Anne Sverdrup-Thygeson

Svein Nyhus

Anna Fiske


Tirsdag 15. oktober fortsetter litteraturtoget fra Køln til Frankfurt, og vil ankomme Frankfurt Hauptbahnhof med en stor delegasjon norske forfattere i god tid før åpningen av bokmessen. Kronprinsessen vil samtale med flere av forfatterne om bord.

Tirsdag 15. oktober: Åpning av bokmessen i Frankfurt

Kronprinsparet ankommer Frankfurt Buchmesse klokken 17.00 der de blir tatt i mot av bokmessens direktør Juergen Boos og Heinrich Riethmüller, styreleder for den tyske forlegger- og bokhandlerforeningen.

Kronprinsessen vil markere den høytidelige åpningen foran et stort publikum sammen med blant andre statsminister Erna Solberg, forfatterne Karl Ove Knausgård og Erika Fatland og artisten Elle Márjá Eira.

Etter åpningen av selve bokmessen følger offisiell åpning av den norske gjestlandspaviljongen. Det er kulturminister Trine Skei Grande som holder åpningstalen.

Utdypende materiale

Det finnes en rekke bilder, artikler og taler som beskriver Litteraturtoget og Kronprinsessens litterære engasjement. 

Bilder

Vi har samlet bilder fra Kronprinsessens litteraturengasjement i et eget album. De aller fleste av disse er bilder vi ikke har opphavsrett til, og dermed ikke kan gi videre til tredjepart. Ta kontakt med riktig instans (alle bildene har krediteringsopplysninger i bildeteksten) dersom det er interesse for bruk. 

Fotoalbum

 

To bilder er frigitt for pressen. De er tilgjengelig for nedlasting gjennom pressealbumet her:

Foto for pressen

Artikler og taler

En egen faktaside gir en omfattende beskrivelse av Kronprinsessens engasjement. Her finnes også lenker videre til artikler om de ulike litteraturtogene:

Faktaside om Kronprinsessen og litteraturen

Kronprinsessen har holdt en rekke taler, både under litteraturtog og i andre sammenhenger, der hun går inn på ulike aspekter ved litteraturen og sitt forhold til den.

Kronprinsessen forteller om bakgrunnen for Litteraturtoget under starten i Bodø i 2014. Foto: Det kongelige hoff.

Det første litteraturtoget starter (Bodø, 2014)

Ambassadør for norsk litteratur (2017) 

 For meg er dét litteraturens gave: At den tar meg med både utover og innover, at den strekker meg i bredden og i høyden, og at jeg gjennom den forstår både meg selv og andre bedre.
Kronprinsessen, Bjørnsonfestivalen 2014.

Åpningen av Bjørnsonfestivalen (2014)

Agnar Mykle 100 år (2015)

Om nynorsk kvinnepower (2015)

Når vi leser, tilhører vi felleskapet av lesende. Det synes jeg er en vakker tanke – at vi er et felleskap av enkeltmennesker som sitter stille hver for oss og er i en bok. At mennesker i alle verdensdeler, som har levd i ulike århundrer, under totalt ulike livsvilkår, har lest samme bok og opplevd noe – hver og en forskjellig, fordi fortellingene møter hver enkelt lesers livserfaring på sin særegne måte. Det er stort.
Kronprinsessen, Åpning av Litteraturtoget 2015

Åpningen av Litteraturtoget 2015

On literature and reading (Canada, 2016)

Petter Dass-dagene (2016)

Forfattermøte i KunstStallen (2018)

Utdeling av Nordisk Råds litteraturpris (2018)

04.10.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Bokmessen i Frankfurt

Bokmessen i Frankfurt er verdens største og viktigste. Den finner sted en uke i oktober. De tre første dagene er rene bransjedager. Deretter åpnes dørene for publikum. Det tyske bokmarkedet er verdens nest største.

Bok- og mediefolk fra 125 land møtes for å kjøpe og selge rettigheter. Messen har omtrent 300 000 besøkende hvert år. Om lag 10 000 journalister fra hele verden dekker begivenheten.

Norge er messens hovedland (gjesteland) i 2019 – resultatet av en stor dugnad fra en samlet norsk bokbransje. NORLA – Norwegian Literature Abroad – leder arbeidet. Et av hovedmålene er å løfte fram nye litterære stemmer.

Gjestelandet får stor oppmerksomhet over hele Tyskland. I Frankfurt vises gjestelandet fram på mange arrangementer utover høsten – innenfor alle kulturfelt.

Andre nordiske land har hatt svært positive erfaringer. Finland var gjesteland ved konferansen i 2014 og Island i 2011.

Fakta

Kronprinsessen og litteraturen

Kronprinsessen er et lesende menneske og levende opptatt av bøker. Hun ønsker å dele sin leseglede og å spre den gode litteraturen – i personlig overbevisning om at det finnes en bok for alle.

Over tid deltar Kronprinsesse Mette-Marit på en rekke litterære arrangementer, og variasjonen er stor: Det kan være lesestund for barn i Slottsparken, litteraturfestivaler eller bibliotekbesøk, og hun er beskytter for Norsk bibliotekforening. Kronprinsessen prøver også å legge til rette for møter om norsk litteratur i utlandet under offisielle besøk til andre land.

I 2017 inntok Kronprinsessen rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet. 

I Kronprinsessens litteraturengasjement står likevel ett arrangement i en særstilling: Litteraturtoget. De siste årene har Kronprinsessen lagt ut på en litterær togreise hver vår, med arrangement på bibliotek og litteraturhus under veis.

Kronprinsessen under forberedelser til Litteraturtoget 2018 hjemme på Skaugum. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff