Hopp til hovedinnhold

Republikken Slovenias president på statsbesøk til Norge

Etter invitasjon fra Hans Majestet Kong Harald kommer Republikken Slovenias president, H.E. herr  Borut Pahor på statsbesøk til Norge 6.-7. november 2019. Det er første gang Slovenias president besøker Norge. Besøket er en gjenvisitt etter Kongen og Dronningens statsbesøk til Slovenia i 2011.

På programmet står blant annet en offisiell velkomstseremoni på Slottsplassen onsdag 6. november, etterfulgt av kransenedleggelse på Akershus festning. Deretter besøker President Pahor Stortinget.

Onsdag ettermiddag deltar Kongeparet og President Pahor på omvisning i en utstilling om slovensk samtidsdesign i Oslo Kunsthall, før President Pahor møter statsminister Erna Solberg. Onsdagen avsluttes med gallamiddag på Det kongelige slott.

Torsdag 7. november starter besøket hos SINTEF i Forskningsparken, med et næringsrettet program om kunstig intelligens, grønt skifte og bærekraftige løsninger. Det blir fremvisning av norske Zivid, verdens mest presise, sanntids 3D-kamera og slovensk teknologi innen kunstig intelligens og sirkulær økonomi. En samarbeidsavtale mellom SINTEF og slovenske Jožef Štefan Institute vil bli inngått.

Nordmenn og slovenere deler en lidenskap for skisport, særlig hopp og skiflyging, med Vikersund og Planica som de fremste anleggene for skiflyging. Torsdag formiddag fortsetter besøket i Holmenkollen, med guidet tur gjennom museet og en slovensk utstilling om alpearkitektur.

Slovenia var initiativtaker til Verdens bie-dag 20. mai. Både Norge og Slovenia har sterk tradisjon for birøkt og vektlegger bier og pollinering for matproduksjon. Torsdag ettermiddag deltar Kongeparet og President Pahor på et seminar om bier og pollinering på Handelshøyskolen BI, i samarbeid med Norsk institutt for naturforvaltning (NINA) og organisasjonen ByBi. Forfatter Maja Lunde vil holde innlegg. Den slovenske presidentens gave til Kongeparet vil bli vist fram, et tradisjonelt slovensk, dekorert bie-hus med rom for flere kuber.

Programmet for statsbesøket avsluttes i Gamle Logen, hvor Slovenias president inviterer til en slovensk-norsk jazzkonsert. Konserten er med ensemblet Žan Tetičkovič, medvirkende Eivind Opsvik (kontrabass). Etter konserten følger en mottakelse med vekt på slovensk mattradisjon og gastronomi.

Akkreditering

Interessert media akkrediteres gjennom Utenriksdepartementets besøksseksjon. Frist for akkreditering er torsdag 31. oktober.

Kontaktperson i UD er Per Anders Nilsen, e-post per.anders.pollen.nilsen@mfa.no eller telefon 991 22 829.

15.10.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook