Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk til Jordan

Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja har takket ja til invitasjonen fra Hans Majestet Kong Abdullah II av Jordan om å avlegge statsbesøk. Besøket finner sted 2.–4. mars.

Besøket er Kongeparets første statsbesøk til Midtøsten. Det er i år 20 år siden det jordanske Kongeparet var på statsbesøk i Norge. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Iselin Nybø ledsager Kongeparet.

Kongeparet innleder besøket i hovedstaden Amman, hvor den offisielle velkomstseremonien og møtet med Deres Majesteter Kong Abdullah og Dronning Rania finner sted.

Besøket vil utforske nye muligheter for næringslivssamarbeid mellom norske og jordanske aktører. En spisset næringslivsdelegasjon fra Norge vil se på samarbeidsmuligheter og kompetansebygging innen fornybar energi, vannteknologi, turisme og kreftbehandling. Innenfor rammen av Innovasjon Norges humanitære innovasjonsprogram, arrangeres et "hackathon" hvor ungdom, flyktninger, oppstartsbedrifter og teknologimiljøer skal finne nyskapende løsninger til utfordringer i energisektoren.

I Amman vil det også bli seminarer om kvinnelig entreprenørskap og lansering av Alliansen for globale digitale fellesgoder. Music Norway og Festivalen Oslo World vil arrangere et møte om hvordan man kan fremme kvinners posisjon i musikkbransjen. Næringsministeren vil være vert for en norsk sjømatmottakelse.

Kongeparet vil besøke en jenteskole i byen Salt. På denne skolen har Norges Fotballforbund bygd en fotballbane i skolegården. Prosjektet har som mål å gi syriske flyktningbarn en aktiv hverdag og bidra til at de integreres i jordanske lokalsamfunn hvor det er mange flyktninger. Videre vil kongeparet besøke den evangelisk-lutherske kirken, som er utsmykket av Håkon Gullvåg, og Jesu dåpssted ved Jordan-elven. Der vil det være en markering av norsk-jordansk samarbeid om å styrke forståelse på tvers av religioner.

Statsbesøket vil belyse de regionale politiske utfordringene landet står overfor og hva Norge og Jordan sammen kan gjøre for å bevare rommet for politisk dialog i Midtøsten. Kongeparet vil delta på et seminar om dette temaet i regi av Institutt for fredsforskning (PRIO) og den jordanske forskningsinstitusjonen Centre for Strategic Studies. Kongeparet vil også være vertskap for et returarrangement med norske og jordanske kulturinnslag ved Dødehavet.

Kongeparet avslutter statsbesøket i oldtidsbyen Petra. Petra står på UNESCOs verdensarvliste og er Jordans mest besøkte turistattraksjon.

Programmet for statsbesøket er under utarbeidelse og endringer kan forekomme. 

Akkreditering

Akkrediteringsfrist er 14. februar 2020.

For akkreditering og praktisk informasjon bes pressen om å ta kontakt med UDs besøksseksjon ved Per Anders Nilsen per.anders.pollen.nilsen@mfa.no, mobil 991 22 829, senest 14. februar 2020.  

Pressekontakter

 

 

30.01.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook