Hopp til hovedinnhold

Åpner Nasjonalbibliotekets utstilling

Noen av de viktigste og mest spektakulære objektene fra norsk kulturhistorie vil bli å finne i Nasjonalbibliotekets faste utstilling Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie, som åpnes av H.K.H. Kronprins Haakon torsdag 27. februar.

Pressemelding fra arrangør:

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja holder tale på feståpningen, hvor blant andre Karpe møter Aslak Sira Myhre til samtale og Tuva Syvertsen tolker Draumkvedet.

– Med denne utstillingen får folk tilgang til noen av de mest fantastiske objektene fra norsk kulturarv.  Den forteller en historie om hvem vi er som nasjon, og hvor vi kommer fra. Vi er svært glade for at Kronprins Haakon kommer for å åpne utstillingen, og bidrar til å markere dette som en nasjonal begivenhet, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Det har tatt fem år fra Sira Myhre lanserte de første planene om utstillingen til den nå står klar. Av de 500 objektene som i utgangspunktet ble foreslått av fagpersoner i Nasjonalbiblioteket, har 30 fått plass i utstillingen.

– Det har vært litt av en utfordring å velge ut så få objekter fra en samling som rommer store deler av det som er utgitt i Norge fra 1100-tallet og fram til i dag. Det vi står igjen med, er noen av norsk kulturhistories mest spektakulære, unike og betydningsfulle objekter, sier Sira Myhre.

Glimt fra utstillingen
Det vakte stor begeistring da Magnus Lagabøtes landslov, Codex Hardenbergianus, ble hentet hjem til Norge etter 500 år i Danmark, for å være tilgjengelig for det norske folk i denne utstillingen. Nå kan det vakkert dekorerte manuskriptet endelig sees, og det stilles ut sammen med Roald Amundsens sydpolbrev, Griegs håndskrevne noter til a-mollkonserten, våre eldste sensurerte filmklipp, «Stemmen fra London», Ibsens håndskrevne manuskript til Hedda Gabler, den unge Camilla Colletts forsøk på å etablere et litteraturtidsskrift, filmopptak av kong Haakon VIIs ankomst til Norge, Arvid Sveens protestplakat mot utbygging av Alta-Kautokeino-vassdraget, et SKAM-manuskript, og mye mer.

Objektene i utstillingen representerer viktige øyeblikk i vår felles historie og forteller om store gjennombrudd, kreative mesterverk og avgjørende hendelser som har formet vårt ytringsrom og vår nasjon. Utstillingen er ikke en norsk kulturkanon, men én av mange mulige fortellinger som materialet i Nasjonalbibliotekets samling kan formidle. Dette gjenspeiles i Opplysts undertittel, Glimt fra en kulturhistorie. Utstillingen skal stå i Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo i minst 20 år framover.

Feståpning 27. februar
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja holder tale under feståpningen torsdag 27. februar kl. 18, der publikum får presentert glimt av materialet i utstillingen. Karpes album og musikkvideoer i Heisann Montebello fra 2015–2016 er blant de utvalgte objektene, og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel deltar i en samtale på åpningsarrangementet. På programmet står også Gjertrud Jynge, som leser Dorothe Engelbretsdatter, mens Magnus Lagabøtes landslov er temaet for en samtale med rettshistoriker Jørn Øyrehagen Sunde. Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre er konferansier for feståpningen, som avsluttes med at Tuva Syvertsen og Erik Sollid fra Valkyrien Allstars tolker det norske visjonsdiktet Draumkvedet.

Tett arrangementsprogram
Gjennom åpningshelgen og helt fram mot påske blir det en rekke arrangementer med fortellinger fra norsk kultur- og offentlighetshistorie på Nasjonalbiblioteket. Blant annet holder Linn Ullmann et foredrag om litteratur og offentlighet, Tor Bomann-Larsen forteller om året 1905 og kongevalget, sametingspresident Aili Keskitalo deltar i en samtale om Alta-aksjonene, Leif Ove Andsnes snakker om Griegs a-mollkonsert og biskop Kari Veiterberg og Kari Bremnes deltar i en samtale om norsk salmehistorie.

Påmelding for presse
Vi gjør oppmerksom på at det kan bli trangt om plassen på åpningsarrangementet. Presse som ønsker å være til stede, bes kontakte presseansvarlig Nina Bræin så snart som mulig.

Presse vil kunne få en forhåndsvisning i utstillingen mandag 24.–onsdag 26. februar etter avtale med presseansvarlig.

For ytterligere informasjon, kontakt:
Avdelingsdirektør for kulturformidling Ida Berntsen, e-post: ida.berntsen@nb.no, mobil: 900 36 060
Presseansvarlig Nina Bræin, e-post: nina.brain@nb.no, mobil: 951 50 912

19.02.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook