Hopp til hovedinnhold

Hans Majestet Kongen skal hjerteklaffopereres

Hans Majestet Kongen blir i dag lagt inn på Rikshospitalet for å gjennomgå en operasjon for å skifte en hjerteklaff. Operasjonen planlegges å finne sted fredag 9. oktober.

I 2005 gjennomgikk Kongen en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren, den såkalte aortaklaffen. Kongens aortaklaff ble da erstattet av en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale. Slike kunstige biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år. Det er derfor ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid.

Operasjonen vil denne gangen ikke være en åpen hjerteoperasjon. Kongen vil være våken, og inngrepet utføres via lysken med lokalbedøvelse.

Det er et medisinsk team ledet av Kongens livlege, overlege Bjørn Bendz ved Hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, som vil gjennomføre operasjonen.

– Hans Majestet Kongen har gått til jevnlige kontroller, og utredningen vi har foretatt den siste tiden har vist at dette inngrepet er nødvendig for å bedre Kongens pust. Denne typen inngrep gjøres det flere hundre av i året på Rikshospitalet, og de norske operatørene er svært erfarne, sier Kongens livlege Bjørn Bendz.

 

Offisielt program

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten gjennomfører etter planen besøket til Trondheim, for å delta på festgudstjenesten i Nidarosdomen i anledning ny preses i Den norske kirke. Hennes Majestet Dronningen avlyser den planlagte reisen til Trondheim.

Kronprinsregenten gjennomfører de konstitusjonelle oppgavene i Hans Majestet Kongens fravær. For daglig oversikt over programmet se kongehuset.no/program

 

08.10.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook