Hopp til hovedinnhold

Dronningen åpner Maihaugens utstilling «Impulser»

Utstillingen «Impulser» blir den nye faste hovedutstillingen til Maihaugen på Lillehammer og viser mer enn 1000 av museets flotteste kulturskatter. Utstillingen åpnes av Hennes Majestet Dronning Sonja torsdag 22. oktober.

Pressemelding fra arrangør:

Utstillingen «Impulser» viser kulturskatter fra Norge med inspirasjon fra hele verden. Det gjennomgående temaet er impulser og kontakt over landegrenser.

Gudbrandsdalen og Innlandet har ofte blitt karakterisert som områder med lite kontakt med utenomverdenen, og hvor folk i liten grad fikk impulser utenfra. Maihaugens samling tegner et annet bilde.

Inspirasjon fra verden

Både i tekstiler og i treskurd ser vi påvirkningen utenfra, for eksempel i rike akantusskjæringer eller silkebrokader og rutaliv.

Impulsene har kommet til oss enten ved at folk har krysset grenser, eller gjennom handel og import. Her inspirerte de til særegne uttrykk i møte med bygdehåndverkerne, tolkningen til lokale kunstnere og hvilke materialer de hadde tilgang til.

Påvirkningen gikk på tilsvarende måte ut av regionen gjennom eksport av varer og ideer.

Fra folkekunst til verdens eldste revolver

Maihaugens nye hovedutstilling viser skattene fra museets samling, og noen viktige gjenstander er lånt inn fra andre museer.

Utstillingen spenner bredt: Fra 1700-tallets folkekunst i Gudbrandsdalen til våpen fra Skottetoget i 1612, fra staslige sleder til lekebiler, fra middelalderes kirkekunst til 1900-tallets Lunde-møbler, fra drakt og billedvev til verdens eldste revolver og fra Maldonis lirekasse til familien Moes figurteater.

Nye skatter

Mange av kulturskattene har ikke vært vist for publikum på mange år, og noen har aldri vært stilt ut tidligere.

Flere av gjenstandene i utstillingen regnes som rotnorske. Nå retter museet blikket ut i verden og ser hvordan Maihaugens samling og livet i Gudbrandsdalen kan forstås i et internasjonalt perspektiv.

Varer som kom til Europa i forbindelse med de ostindiske handelsrutene på 1700-tallet, fant også vegen til vår region. Treskurd og folkekunst i Skjåk var påvirket av kunstnerisk utsmykking i Sør-Europa. Eksotiske krydder og frukt fant vegen til de mest velståendes bord. Kvinner og menn kunne pynte seg med silke og fløyel fra sentrale deler av England og Frankrike. Håndverkere vandret nordover og brakte med seg kunnskap.

Ny attraksjon på Lillehammer

«Impulser» dekker nærmere 800 kvadratmeter og blir et stort nytt helårstilbud på Maihaugen.

Utstillingen er bygget i den nyrenoverte fløyen i hovedbygningen på Maihaugen som i mange år huset utstillingen "De gamle verksteder". Moderne utstillingsteknologi sørger for at gjenstandene kan vises fram på en måte som oppfyller de strenge kravene til klima og sikringsforhold.

Museet har jobbet med «Impulser» i fem år, og utstillingen er den største utstillingssatsingen på Maihaugen siden 1994. Til sammen koster utstillingen over 30 millioner kroner, og museet har fått støtte fra flere store bidragsytere.

Maihaugen ser fram til at de viktigste delene av samlingen nå får sin permanente utstillingsplass til glede for lokalbefolkning og tilreisende fra hele verden.

Utstillingsåpning torsdag 22. oktober

Hennes Majestet Dronning Sonja åpner utstillingen torsdag 22. oktober kl. 17.00.

På grunn av dagens smittesituasjon blir utstillingsåpningen ikke åpen for ordinært publikum. Det blir et lukket arrangement for inviterte gjester og media med et program i Maihaugsalen og rundtur i utstillingen.

Akkreditering og presse

Det er akkreditering til utstillingsåpningen. Media som ønsker å delta, må melde seg på innen onsdag 21. oktober kl. 12.00.

Send e-post til informasjonssjef Erik Haugen, Fylkesmannen i Innlandet, [email protected], tlf. 90 62 40 48.

Pressekontakt på Maihaugen: Rannveig Røstad, senior kommunikasjonsrådgiver i Stiftelsen Lillehammer museum, [email protected], tlf. 986 56 716 / 61 28 89 00.

 

15.10.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook