Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja åpner stor Skagen-utstilling

Hennes Majestet Dronning Sonja skal åpne vårens store utstilling med skagenmaler Anna Ancher på Lillehammer Kunstmuseum. Utstillingen åpner torsdag 18. mars kl. 18.00.

Pressemelding fra Stiftelsen Lillehammer museum

Mer enn 250 000 personer så utstillingen i Danmark, og den er hyllet av danske anmeldere. Lillehammer Kunstmuseum er det eneste museet utenfor Danmark som viser utstillingen om Anna Ancher.

– Vi er svært glade for at vår kunstinteresserte dronning vil åpne utstillingen. Vi tror den vil bli en stor publikumssuksess også her i Norge, sier direktør på Lillehammer Kunstmuseum, Nils Ohlsen.

Utstillingen «Anna Ancher – Skagens indre og ytre rom» er den største retrospektive utstillingen av den store danske maleren noen gang.

– Det er veldig hyggelig å kunne ønske velkommen til Skagen på Lillehammer og vise Anna Ancher nå. Etter dette året med store restriksjoner, er mange sultne på autentisk kunst, sier Ohlsen.

Innholdsrik utstilling

Anna Ancher (1859–1935) er en av Nordens viktigste kunstnere i perioden 1880-1920. Hennes solrike interiører og intime portretter tilhører den nordiske kunstkanon.

Utstillingen består av mer enn 150 malerier, mange tegninger og i tillegg brev, skissebøker, fotografier og kulturhistoriske gjenstander.

Utstillingen er ikke kronologisk presentert, men konsentreres rundt åtte ulike tematiske nedslag i Anna Anchers produksjon.

Nytt blikk på skagenmaleren

Den forskningsbaserte utstillingen med en tilhørende publikasjon, kaster et nytt blikk på kunstnerens produksjon. Ambisjonen er å løfte Anna Ancher ut av kunstnerkolonien på Skagen, som kone til den kjente Michael Ancher, og inn i en større sammenheng.

For første gang presenteres Anna Anchers rike kunstnerskap fra en bred modernistisk synsvinkel. Utstillingen vil gi mulighet til å se hvordan hun fornyet den nordiske malerkunsten med sin uvanlig innovative farge- og penselbruk.

Utstillingen er et samarbeid mellom Statens museum for kunst i København og Skagens Kunstmuseer, hvor den ble vist i fjor.

Utstillingsåpning torsdag 18. mars

Utstillingsperioden på Lillehammer Kunstmuseum er 13. mars til 15. august 2021.

Dronning Sonja åpner utstillingen offisielt torsdag 18. mars kl. 18.00.

På grunn av dagens smittesituasjon blir utstillingsåpningen ikke åpen for ordinært publikum. Det blir et lukket arrangement for inviterte gjester og media.

Akkreditering og presse

Det er akkreditering til utstillingsåpningen. Media som ønsker å delta, må melde seg på innen onsdag 17. mars kl. 12.00.

Kun akkreditert presse vil kunne delta ved åpningen. På grunn av koronapandemien og smittevernhensyn kan vi bli nødt til å begrense pressens tilstedeværelse. Vi ber om forståelse for dette.

For akkreditering send e-post til Erik Haugen, seniorrådgiver kommunikasjon, Statsforvalteren i Innlandet, [email protected] / tlf. 90 62 40 48

 

26.02.2021

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook