Hopp til hovedinnhold

Nasjonal markering av Den internasjonale Holocaustdagen

H.K.H. Kronprins Haakon er til stede når Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter markerer Den internasjonale Holocaustdagen. Den nasjonale minneseremonien blir avholdt på Akershuskaia Oslo, torsdag 27. januar klokken 15.00 til 15.30.

Sted: Akershuskaia, krysset Kongens gate og Akershusstranda
Tid: Torsdag 27. januar klokken 15.00 til 15.30

Pressen er velkommen – begrenset antall plasser. For akkreditering, informasjon eller intervjuforespørsler, kontakt Hilde Harbo, [email protected] / 91 13 95 66. Påmelding innen onsdag 26. januar klokken 16.00.

Hovedtaler er arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Pressemelding fra arrangør:

Hvert år markeres Den internasjonale Holocaustdagen en rekke steder både i Norge og ellers i verden til minne om ofrene for nazistenes utryddelsespolitikk. Datoen er valgt som følge av at sovjetrussiske soldater frigjorde dødsleiren Auschwitz-Birkenau 27. januar 1945.

80 år siden deportasjonen med Donau

Markeringen i Norge vil også bære preg av at det i 2022 er 80 år siden den største deportasjonen av jøder i Norge med transportskipet MS Donau. 529 jøder ble 26. november 1942 stuet sammen i skipet som lå til kai like ved der kunstneren Anthony Gormleys minnesmerke over deporterte jøder står i dag, og der minnemarkeringen vil finne sted. Bare ni av de deporterte overlevde og kom tilbake.

I tillegg til statsråd Tajik, som taler på vegne av regjeringen, vil styreleder Ronen Bahar i Det Mosaiske Trossamfund og Oslos ordfører Marianne Borgen tale under markeringen.

Appeller for offergruppene

Norske jødiske ungdommer vil lese tekster om jøder som ble deportert, og det vil også bli appeller for andre offergrupper. Halvor Moxnes taler for de homofile, mens Nora Pettersen holder appell på vegne av tater/romanifolket og Amorina Lund på vegne av romene. Kantor Amichai Davidovich fra Det Mosaiske Trossamfund avslutter seremonien med bønnen El Maley Rakhamin.

Minnemarkeringen blir ledet av direktør Guri Hjeltnes ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret).

Praktiske opplysninger

Av smittevernhensyn er markeringen ikke åpen for publikum, men seremonien strømmes her: https://youtu.be/gxA4aLapJcE. Denne lenken kan også brukes av mediene.

Det finnes tilgjengelige uttak i telt ved minnesmerket på Akershuskaia for TV-stasjoner og medier som ønsker å koble seg på HL-senterets sending. Henvendelse Tor Torgersen [email protected], mobiltelefon 47983727.

Om Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret)

HL-senteret er et formidlingssenter som forsker på, dokumenterer og underviser om Holocaust og andre folkemord, menneskerettigheter og livssynsminoriteters vilkår i moderne samfunn. I dette inngår også emner som antisemittisme, rasisme, ekstremisme og udemokratiske holdninger. Senteret har nå holdt til i Villa Grande på Bygdøy i 15 år og opplever en stadig økende interesse fra både allmennheten og fra skoler som deltar på senterets pedagogiske opplegg.

 

24.01.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook