Hopp til hovedinnhold

Dronningen på filmpremiere

Hennes Majestet Dronningen er til stede ved premieren på filmen "Margrete den første" på Colosseum kino i Oslo onsdag 16. februar 2022 klokken 18.00.

Pressemelding fra arrangør:

"Margrete den første" er storfilmen om dronningen som forente Norden, et stort politisk talent som regjerte med hjerte og hode, både i vanskelige tider og i sitt eget livs stormer.

Foreningen Norden i samarbeid med SF Studios, Filmkameratene og Stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur er stolte over at Dronning Sonja har takket ja til å være med på festpremieren på storfilmen.

Generalsekretær i Foreningen Norden, Espen Stedje, forteller at Dronningens interesse for filmen, betyr svært mye.

– Det er første gang en storfilm av dette kaliberet er viet til dronning Margrete den første, og det er på høy tid. At Dronning Sonja takket ja til vår invitasjon til premieren, vitner om viktigheten i filmens budskap, om at Margretes den førstes liv og livsgjerning er en uløselig del av vår felles, nordiske historie.

I tillegg vil også filmens danske regissør, Charlotte Sieling, være til stede på premieren.

Nordens dronning mot alle odds

Dronning Margrete den første skaffet seg makt over tre land i en tid der kvinner skulle holde seg til hjemmet og var ubetydelige i samfunnet. Da hun kom til makten, brukte hun den til å samle Norden, og til å sikre fred og samarbeid i det dansk-norsk-svenske riket. Hun var også en av de første i verdenshistorien som brukte sin posisjon til å løfte kvinners verdighet. Margrete fikk innført «kvinnefred» – en viktig del av hennes politiske tankegang. Kvinner var fredet, og skulle leve i frihet både i og utenfor ekteskapet.

– Dronning Margrete var et forbilde, forkjemper for kvinners rettigheter og en dronning mot alle odds. Vi kan lære mye av Margrete den første, også i dag, sier Espen Stedje, og legger til at Foreningen Norden fortsetter arbeidet med å forene Norden.

Hittil siste kvinnelige regenten i Norge

Dronning Margrete den første vokste opp i middelalderens Oslo, på Akershus slott. Inntil Prinsesse Ingrid Alexandra selv en dag blir dronning, er Margrete den hittil siste kvinnelige regenten i Norge. Margrete jobbet målrettet hele sitt liv for å samle Norden.

– Vi håper at Dronningen vil ha glede av filmopplevelsen, og vi håper at mange flere vil la seg inspirere, ta eierskap til og engasjere seg i den sterke fellesnordiske historien som knytter oss sammen her på toppen av verden, sier Espen Stedje, generalsekretær i Foreningen Norden.

Påmelding

Påmelding for presse sendes til [email protected].

Dørene stenges for publikum kl. 17.45, vær ute i god tid.

 

01.02.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook