Hopp til hovedinnhold

H.K.H. Kronprins Haakon deltar i formidlingsekspedisjon over Grønlandsisen med UiT

Det er i år 50 år siden kong Olav offisielt åpnet Universitetet i Tromsø. I den anledning skal UiT organisere en forskningsekspedisjon over Grønland i mai. Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon deltar som et av ekspedisjonsmedlemmene.

Pressemelding fra UiT Norges arktiske universitet:

UiT Norges arktiske universitet har lang tradisjon for arktisk forskning og formidling. Det er ikke bare 50 år siden universitetet offisielt ble åpnet, det er også 150 år siden Tromsø Museum ble opprettet for å «tilveiebringe og stadig forøke en samling [...] fra de arktiske egne»[1]. Fra første stund har nordlige problemstillinger stått sentralt i universitetets forskning og undervisning.

Jubileene skal markeres blant annet med en formidlingsekspedisjon over Grønland i mai, ledet av polarhistoriker Harald Dag Jølle. H.K.H. Kronprins Haakon har takket ja til å være med som ekspedisjonsmedlem, og i tillegg deltar Markus Landrø (UiT og NVE), Vegard Ulvang (UiT), Kunuk Lennert (UiT), og Ronny Finsås (ekspedisjonsguide) og en livvakt fra Den kongelige politieskorte.

– Vi er takknemlig for at H.K.H Kronprins Haakon har takket ja til å delta på ekspedisjonen og bidra til å markere universitetets jubileum, sier rektor ved UiT, Dag Rune Olsen.

[1] Hentet fra museets lover fra 1874.

Formål

Formålet med ekspedisjonen er å formidle kunnskap og innsikt om arktisk natur, forskning og polarhistorie. I tillegg vil ekspedisjonen ta jevnlige snøprøver som skal leveres til klimaforskere ved forskningsstasjonen Eastgrip som ligger midt på Grønlandsisen.

Deltagerne vil dele sine opplevelser fra ekspedisjonen og sin kunnskap om polarhistoriens pionerer gjennom tekst og bilder som publiseres på uit.no/uit-i-arktis og universitetets plattformer i sosiale medier.

– Vi håper mange vil følge ekspedisjonen og slik kunne bli med ut i isen for å oppleve, se og forstå mer av Grønlands fortid og nåtid, og hvilken rolle innlandsisen kommer til å spille for vår felles framtid, sier ekspedisjonens leder Harald Dag Jølle.

UiT har også inngått en avtale med NRK, som skal lage en dokumentar basert på opptak gjort underveis av ekspedisjonsdeltakerne. Pressen kan fritt videreformidle materiale fra ekspedisjonen som gjøres tilgjengelig på UiTs nettside.

Ekspedisjonsruten

Ekspedisjonen starter i Ilulissat 19. mai, og Kronprinsen skal være med på den første delen som går over innlandsisen med kite (seil) og ski som fremkomstmiddel. Ekspedisjonen skal innom forskningsstasjonen Eastgrip, der et internasjonalt forskerteam borer seg gjennom den over 2500 meter tykke isen. Kunnskap fra denne forskningen vil være viktig for å forstå hvor mye is som vil forsvinne fra Grønland med et varmere klima.

Den andre delen av ekspedisjonen gjennomføres uten Kronprinsen, og vil foregå med kajakk langs deler av østkysten, i et område hvor en rekke norske fangstmenn og forskere overvintret i mellomkrigsårene. Blant disse er kjente polarskikkelser som Helge Ingstad, Henry Rudi og John Giæver. I dag står fortsatt mange fangststasjoner og kulturminner langs denne kysten.

Kontaktpersoner:

Dag Rune Olsen, rektor UiT Norges arktiske universitet

93085881 / [email protected]

Harald Dag Jølle, polarhistoriker og ekspedisjonsleder

95934728

Karine Nigar Aarskog, seniorrådgiver kommunikasjon, UiT Norges arktiske universitet

95158407 / [email protected]

10.05.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook