Hopp til hovedinnhold

Åpner dørene til Dronningens kunstsamling

Fra 23. juni til midten av november kan publikum oppleve utstillingen Åpne dører i Dronning Sonja KunstStall. Her vises mer enn 100 verk av 50 kunstnere fra Hennes Majestet Dronningens egen kunstsamling. Utstillingen er kuratert av Sune Nordgren. Den offisielle åpningen finner sted onsdag 22. juni.

Akkreditering til pressevisning 21. juni og åpning 22. juni

Et utvalg bilder er tilgjengelig for redaksjonell bruk

Dronning Sonja har samlet på kunst og kunsthåndverk siden tenårene, noe hun beskriver som en vesentlig og uunnværlig del av tilværelsen. Å samle på samtidskunst betyr en aktiv støtte og kontakt med kunstnerne. Til daglig er mange av verkene en viktig del av interiørene på de kongelige eiendommene. Nå flyttes et stort utvalg verk fra sine opprinnelige plasseringer for å bli presentert i utstillingen Åpne dører. Her inviteres publikum tett på en variert og høyst personlig samling av kunst og kunsthåndverk.

- Utstillingen er en hyllest til en ytterst personlig samling og en lidenskapelig samler, sier kurator Sune Nordgren.

Sune Nordgren har lang erfaring fra kunstfeltet. Han har tidligere vært Direktør for Nasjonalmuseet, IASPIS og BALTIC og jobber i dag som rådgiver og frilans kurator.

Som ekstern kurator har Sune Nordgren stått fritt til å foreta sitt utvalg. Dette har gitt en utstilling som presenterer samlingen på en annet måte enn tidligere, med verk både fra samlingens tidlige fase og senere anskaffelser. En serie bestillingsverk av Hedevig Anker vises for offentligheten for første gang, og det er nettopp disse fotografiene som har gitt utstillingen dens tittel - Åpne dører.

- Dronning Sonjas sterke kjærlighet til naturen gjenspeiles i samlingen, om og om igjen. Det å oppholde seg i den stadig skiftende naturen er inspirasjon, men også drivkraft. I flere av kunstverkene skildres nærheten til en natur som er både mytologisk og mystisk, utdyper Nordgren.

I dag utgjør Dronningens samling om lag 1 600 verk. Den er samlet over en periode på mer enn 65 år og inneholder i hovedsak samtidskunst. Verk av kvinnelige kunstnere utgjør om lag halvparten av samlingen. De fleste av kunstnerne er nordiske, selv om det også er med noen internasjonale innslag.

Dronningen ble nylig utnevnt til Æreshåndverker av Oslo Håndverks- og Industriforening, og har gjennom et langt liv fremmet yrkesfag og gode håndverkstradisjoner. Dette gjenspeiles også i hennes samling. Åpne dører presenterer ikke bare samlingen av billedkunst, men også et utvalg av Dronningens samling av kunsthåndverk.

Gjennom utstillingens tospråklige katalog Open doors kan man se bilder av noen av samlingens høydepunkt på de stedene der de finnes til daglig, både på Det kongelige slott og ved Kongeparets private eiendommer.

Publikum vil også få et glimt inn i Ridehuset som er under rehabilitering. Lokalet ligger ved siden av Dronning Sonja KunstStall og var en del av det samme stallkomplekset. For første gang vil publikum få mulighet til å oppleve de to lokalene i sammenheng.

Pressevisning

Vi ønsker velkommen til pressevisning av utstillingen tirsdag 21. juni klokken 10.00.
Kurator Sune Nordgren og sjef De kongelige samlinger Gunhild Varvin vil være til stede og gi en omvisning i utstillingen.

Åpning

Utstillingen åpnes av Solveig Øvstebø, direktør ved Astrup Fearnley Museet onsdag 22. juni klokken 18.00. Hennes Majestet Dronning Sonja og Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit vil være til stede.

Akkreditering

Media som ønsker å delta på pressevisningen og/eller være til stede ved åpningen av utstillingen må be om akkreditering via eget skjema. Forventet varighet for hvert arrangement er 45-60 minutter.

Vi ber om akkreditering innen 20. juni klokken 12.00.

Akkreditering til pressevisning 21. juni og åpning 22. juni

Mer informasjon

Ved behov for mer informasjon, ta kontakt med:

  • Sjef De kongelige samlinger Gunhild Varvin
    Telefon: 402 17 573

  • Kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff Guri Varpe
    Telefon: 481 50 727

  • Pressetelefon: 911 73 952
    [email protected]

 

01.06.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Kunstnere i utstillingen

Anker, Hedevig
Barclay, Per
Bergman, Anna-Eva
Borchgevink, Hanne
Brantenberg, Ulla-Mari
Breivik, Bård
Brunner, Frank
Brørby, Severin
Carlsen, Bjørn
Chihuly, Dale
Cronqvist, Lena
Debré, Olivier
AK Dolven
Ertsland, Alf
Gundersen, Anne
Hansen, Tore
Heske, Marianne
H.M. Dronning Margrethe
Homstvedt, Håvard
Johannessen, Jens
Johns, Jasper
Kivinen, Tiina
Kleiva, Per
Klim, Karen
Kristensen, Steinar Haga
Kyllingstad, Roald
Leversby, Dag Erik
Motzfeldt, Benny
Nupen, Kjell
Opdahl, Ørnulf
Pajak, Anna
Pihl, Thomas
Rickhard, Leonard
Roalkvam, Terje
Rosenquist, James
Rumohr, Knut
Rusova, Zdenka
Sitter, Inger
Slaattelid, Mari
Sobieraj, Edyta
Tingleff, Marit
Tordhol, Reidun
Torvund, Gunnar
Tufta, Bjørn-Sigurd
Tveter, Kåre
Vigeland, Pål
Værslev, Fredrik
Warhol, Andy
Wyller, Sverre
Ørnvall, Liv

Lena Cronqvist: Lille Leda, 1994. Olje på lerret. Foto: De kongelige samlinger