Hopp til hovedinnhold

Nasjonalmuseet åpner snart!

Hennes Majestet Dronning Sonja klipper snoren når det nye Nasjonalmuseet åpner 11. juni 2022.

Pressemelding fra Nasjonalmuseet:

Norges nye nasjonalmuseum åpner lørdag 11. juni klokken 13.00. Her kan man oppleve eldre og moderne kunst, arkitektur, design, kunsthåndverk og samtidskunst, alt samlet under samme tak.

Før åpningen blir det en markering på Museumsplassen foran museet fra klokken 12.00. Det blir musikk, taler og snorklipping. Arrangementet er gratis og åpent for alle som ønsker å komme – så lenge det er plass. Publikum slipper inn på Museumsplassen fra klokken 11.00.

Kongelig snorklipping

I løpet av åpningsseremonien vil blant annet Hennes Majestet Dronning Sonja og statsminister Jonas Gahr Støre holde taler.

Programmet avsluttes ved at Hennes Majestet Dronning Sonja og Karin Hindsbo klipper snoren for å markere åpningen av Nordens største kunstmuseum.

Arrangementet blir også sendt direkte for dem som ikke har mulighet til å delta fysisk, blant annet på NRK 1 og NRK.no.

Iman Meskini vil være konferansier for åpningsprogrammet, mens Marja Mortensson og Beharie, sammen med strykere, står for musikalske innslag. Francesca Grillis performance Family vil vises tre ganger inne i museet på åpningsdagen.

For å komme inn i Nasjonalmuseet må publikum ha billetter, og de 15.000 gratisbillettene som var tilgjengelige for åpningshelgen ble revet bort på under ett døgn da de ble lagt ut.

Offisiell middag, fredag 10. juni

Nasjonalmuseet holder fredag 10. juni en offisiell middag for inviterte gjester. Her er H.M. Dronning Sonja, DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen, samt H.K.H. Kronprinsesse Mary av Danmark gjester.

Det samme er statsminister Jonas Gahr Støre, kulturminister Anette Trettebergstuen, andre regjeringsmedlemmer, arkitekt Klaus Schuwerk, offentlige representanter fra flere land, representanter fra museums- og kultursektoren i Norge og andre land, samt styre og ledelse ved Nasjonalmuseet.

Gjestene ønskes velkommen av Nasjonalmuseets styreleder Maria Moræus Hanssen.

I forkant av middagen får gjestene underholdning av ISÁK og en kort omvisning i Nasjonalmuseet. Under middagen blir det taler ved statsminister Jonas Gahr Støre og Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo, samt underholdning av Veslemøy Narvesen, Emilie Nicolas og strykere.

Nasjonalmuseets utstillinger ved åpning

Nasjonalmuseets samlingspresentasjon vises i 86 rom over to etasjer. Rundt 6500 verk blir presentert, og de omfatter kunst, kunsthåndverk, arkitektur og design, fra oldtiden og frem til i dag.

Åpningsutstillingen Jeg kaller det kunst viser verk fra 150 samtidskunstnere som virker i Norge, kunstnere som før de ble antatt til utstillingen ikke var innkjøpt til museets samlinger.

Utstillingen Østenfor sol og vestenfor måne viser et utvalg av Erik Werenskiolds og Theodor Kittelsens tegninger som ble laget til de norske folkeeventyrene for nesten 150 år siden.

I Søylerommet vises banebrytende, internasjonale kunstverk fra de siste 100 årene. Verkene som stilles ut er hentet fra The Fredriksen Family Collection, som består av verk som Kathrine og Cecilie Fredriksen har samlet til minne om moren, Inger Astrup Fredriksen.

Media som ønsker å dekke åpningen den 11. juni og den offisielle middagen 10. juni 2022 må søke om akkreditering elektronisk til [email protected] innen onsdag 8. juni klokken 12.00. Vi gjør oppmerksomme på at det vil bli poolordning innendørs under den offisielle middagen. Poolhaver for foto er NTB, for levende bilder NRK.

 

03.06.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook