H.K.H. Kronprins Haakon er i mål
Formidlingsekspedisjonen over Grønland har nådd første delmål, som var å krysse Grønlandsisen, fra vest til øst. Her avslutter Kronprins Haakon ferden, mens de andre deltakerne padler videre på østkysten fra Daneborg til Antarctichavn.
Pressemelding fra UiT Norges arktiske universitet:
Ekspedisjonen har siden starten ved Ilulissat fredag 20. mai seilt 1200 kilometer med kite. Deltakerne har vært oppe i en høyde på nesten 3000 meter over havet, hatt nattetemperaturer ned mot 30 minusgrader og en vindstyrke opp mot 20 m/s.
I det siste dagbokinnlegget fra ekspedisjonsleder Harald Dag Jølle får Kronprins Haakon gode skussmål for sin innsats over isen:
«Han har vært med på alt som skal gjøres når teltet skal opp og ned. Pulker skal pakkes opp og igjen. Primusen skal tennes, og vann skal smeltes. Latrine graves og isbjørnsikring strekkes rundt leiren. I tillegg er han kanskje den mest stødige seileren av oss alle. Og utholdende. Flere ganger har jeg lagt merke til at han småhopper under dragen på slutten av dagen – mens jeg selv brenner i knærne av smerte etter mange timer med høy fart på skiene», skriver Jølle.
Ifølge ekspedisjonslederen har kronprinsen også bidratt til å løfte den faglige debatten underveis på turen.
«Hans kunnskap og nysgjerrighet har ført oss innom mange spennende tema – som jeg virkelig gleder meg til å vise TV-seerne om et halvt års tid. På forskningsstasjonen Eastgrip ble dette spesielt tydelig. Kronprinsen og professorene diskuterte viktige problemstillinger med den største selvfølgelighet – og han stilte imponerende relevante spørsmål», skriver Jølle.
Det er UiT Norges arktiske universitet som arrangerer ekspedisjonen, i anledning at det er 150 siden Tromsø museum ble etablert og 50 år siden Kong Olav offisielt åpnet Universitet i Tromsø. Formålet med ekspedisjonen er å formidle forskning i og om Arktis. Dessuten er innlandsisen på Grønland er en viktig brikke for jordas framtid.
Neste del av ekspedisjonen blir å padle på østkysten, i et område hvor en rekke norske fangstmenn og forskere overvintret i mellomkrigsårene. Blant disse er kjente polarskikkelser som Helge Ingstad, Henry Rudi og John Giæver. I dag står fortsatt mange fangststasjoner og kulturminner langs denne kysten.
I år er det 100 år siden ishavsskuta «Anni» la ut fra Tromsø på en kombinert forsknings- og meteorologisk ekspedisjon til Grønland, initiert av direktør Ole Andreas Krogness ved Geofysisk Institutt i Tromsø. Dette revolusjonerte stormvarslene for fiskerne i Nord-Norge.