Hopp til hovedinnhold

Arrangementer og kulturtilbud

De kongelige samlinger står for omvisninger på Slottet og Oscarshall og utstillinger i Dronning Sonja KunstStall. I tillegg arrangeres spesialomvisninger, foredrag, konserter og andre tilstelninger i Slottskapellet og Slottsparken, ved Oscarshall og i KunstStallen.

Dette er annonsert for tiden framover - oversikten oppdateres løpende:

  • 29. januar til 17. september: Slottets håndverk - utstilling i Dronning Sonja KunstStall
  • 15. mars: Borddekking på Slottet - arrangement i KunstStallen (utsolgt)
  • 26. mars: Forgyll et påskeegg - arrangement i KunstStallen
  • 3. juni til 27. august: Publikumssesong på lystslottet Oscarshall
  • 24. juni til 17. august: Publikumssesong på Det kongelige slott

Utstilling: Slottets håndverk

29. januar til 17. september 2023

kan du se noe av Norges vakreste håndverk på utstilling i Dronning Sonja KunstStall. Her får publikum innblikk i stolte håndverkstradisjoner gjennom et utvalg gjenstander fra De kongelige samlinger og noen helt spesielle innlån.

Dronningens kroningskappe, sist båret av Dronning Maud i 1906. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Mennesker har til alle tider arbeidet med hendene og med ulike materialer for å lage gjenstander til bruk og glede. Utstillingen fremhever utvalgte håndverksfag og forteller hvordan Slottets gjenstander ble laget og fremdeles blir brukt og tatt vare på den dag i dag.

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster

Borddekking på slottet - utsolgt

Arrangement i Dronning Sonja KunstStall 15. mars 2023

Er du interessert i skape stemning ved middagsbordet? Få et unikt innblikk i metoder og teknikker.

I Dronning Sonja KunstStall den 15. mars fra klokken 18.00 til 19.00 vil hovmesterseksjonen ved Det kongelige slott vise frem både dekketøy og serveringsutstyr, samt demonstrere metoder og teknikker for servering ved Det kongelige slott. 

Få innblikk i hvordan hovmesterseksjonen på Det kongelige slott dekker opp til fest. Foto: De kongelige samlinger.

Forgyll et påskeegg

 26. mars 2023.

Søndag 26. mars er det forgyller-verksted i Dronning Sonja KunstStall! Store og små er velkommen til å forgylle et påskeegg sammen med forgyller og konservator ved De kongelige samlinger, Silje N. Schiander.

Forgylling utføres ved å legge bladgull, slagmetall eller bladsølv på en flate. I om lag 6000 år har mennesker arbeidet med forgylling og de tidligste arbeidene kan vi finne i Egypt. I Norden har forgylling vært kjent fra romansk tid, det vil si fra omkring 1000-tallet. Faget fikk sin storhetstid på 1800-tallet, da det var stor etterspørsel etter forgylte speil- og malerirammer.

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster

 

Oscarshall

3. juni –27. august 2023

Lystslottet Oscarshall på Bygdøy har vært stengt for publikum på grunn av omfattende gravearbeider i parken. Sommeren 2023 vil anlegget åpnes på ny, og arbeidet med å sette i stand det romantiske hageanlegget med kurvede stier og tilhørende beplantning vil danne rammen for et besøk.

Da lystslottet ble bygget og utsmykket på 1800-tallet var det et av Norges fremste eksempler på datidens samtidskunst og kunsthåndverk. Sommeren 2023 løftes denne tradisjonen frem på ny. Publikum vil få mulighet til å oppleve de historiske interiørene gjennom omvisninger og en utstilling som vil være åpen gjennom hele sommersesongen. I tillegg kan parken og arkitekturen nytes for alle som bruker Oscarshall som turmål.

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster

Åpent slott

24. juni til 17. august 2023

Hver sommer åpnes Slottet for publikum. Da får alle besøkende mulighet til å bli bedre kjent med bygningens unike historie og oppleve hvordan det er å være i Slottets mange historiske rom og saler. Billettsalget starter hvert år i begynnelsen av mars.

Den hvite salong sto ferdig restaurert til 2022 og er blant Slottets vakreste rom. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Denne sommeren blir det satt ekstra søkelys på våre stolte håndverkstradisjoner ved at en praktgjenstand i hvert offisielle rom blir løftet frem. Slik tilbys publikum sommeren 2023 ny innsikt i hvordan utvalgte gjenstander og håndverk er med på å skape viktige rammer for representasjon i Norge.

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster

13.03.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Atkomst KunstStallen

Dronning Sonja KunstStall ligger i utkanten av Slottsparken med inngang fra Parkveien. Adressen er Parkveien 50. 

Det er ikke anledning til å parkere ved KunstStallen, og vi anbefaler offentlig transport - bane, buss eller trikk. Mange linjer har stoppested nær Slottet. De nærmeste stoppene er Nasjonaltheatret (T-bane) og Solli plass (buss og trikk).

KunstStallen har atkomstrampe for funksjonshemmede.

Dronning Sonja KunstStall ligger i Parkveien 50. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Fakta

Atkomst Slottskapellet

Slottskapellet ligger i Slottets nordre fløy og har egen inngang fra nordsiden av Slottet (siden som vender mot Gardevaktstuen og Wergelandsveien).

Det er ikke anledning til å parkere ved Slottet. Vi anbefaler offentlig transport - bane, buss eller trikk. Mange linjer har stoppested nær Slottet. De nærmeste stoppene er Nasjonaltheatret, Solli plass (buss og trikk) og Welhavensgate (trikk).

Slottskapellet har atkomstrampe for funksjonshemmede.

Slottskapellet. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff
Fakta

Gavekort

Hva med å gi bort en opplevelse?

Det er mulig å kjøpe gavekort via Ticketmaster dersom du ønsker å gi bort en omvisning i sommersesongen på Slottet eller Oscarshall, eller et besøk til Dronning Sonja KunstStall. Du bestemmer selv beløpet i kortet og det finnes både fysiske og digitale utgaver.

Fakta

De kongelige samlinger på Facebook og Instagram

Her får du smakebiter fra den store mengden kunst, fotografier, dekketøy, sølv, møbler og gjenstander som befinner seg i De kongelige samlinger.

Du finner også informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall. Facebook-arrangementer gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.