Hopp til hovedinnhold

Dronningen åpner ny utstilling på Nasjonalmuseet

Hennes Majestet Dronning Sonja åpner utstillingen «Carroll Dunham. Hvor er jeg? Grafikk 1985-2022» på Nasjonalmuseet i Oslo torsdag 2. februar 2023.

Pressemelding fra Nasjonalmuseet:

Carroll Dunham gir 161 verk til Nasjonalmuseet. 3. februar åpner utstillingen.

«Carroll Dunham. Hvor er jeg? Grafikk 1985-2022» viser et utvalg fra en omfattende gave gitt av den amerikanske kunstneren. Utstillingen åpnes av Hennes Majestet Dronning Sonja.

Se hele pressemeldingen her.

Carroll Dunham (f. 1949) er internasjonalt kjent for sine malerier, tegninger og grafiske verk. I 1984 begynte han å utforske grafikk som medium, og dette ble begynnelsen på en betydelig grafisk produksjon. Han arbeider gjerne i serier og har en forkjærlighet for grafiske mapper, som samler og omslutter de grafiske bladene til en helhet.

Dette er den første museumsutstillingen i Norden av hans grafikk.

Carroll Dunham, «Places and Things (#4)», The Grenfell Press, 1992 © Dunham, Carroll/BONO. Foto: Nasjonalmuseet / Andreas Harvik

Viser helt nye verk

Gaven fra Carroll Dunham inneholder hele 25 av hans serier og grafiske mapper, til sammen 161 verk, fra midten av 1980-tallet og frem til i dag. Det er et utvalg av disse som presenteres i utstillingen. Den rommer flere av hans mest kjente og ikoniske motiver, blant annet badere (Where am I?), brytere (Wrestlers) og trær (Tree) – samt den helt ferske serien Green Self Models (2022), som aldri tidligere er vist i utstillingssammenheng.

Dunhams grafikk viser et stort spenn i uttrykk, teknikk, motiv og tema. Gjennom kunstnerskapet har han utforsket grafiske teknikker som litografi, etsning, linosnitt og trestikk, og vært knyttet til flere av de viktigste grafiske verkstedene i USA. Inspirert av kunsthistorie, popkultur og egne erfaringer, retter han blikket mot både det lille og det store – fra universets uendelighet til kroppslige figurer og fremstillingene av bladverket på et tre. De samme motivene dukker opp igjen og igjen, stadig i endring og i dialog med tegningene og maleriene.

Åpnes av Dronningen

Det blir Dronningen som foretar den offisielle utstillingsåpningen torsdag 2. februar. Et begrenset antall billetter til åpningsarrangementet er lagt ut for publikum på museets nettside. Utstillingen åpner for ordinært besøk fredag 3. februar.

I forkant av arrangementet vil Dronningen få en omvisning i utstillingen, med kunstneren og Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo. Pressefotografer som ønsker å dekke besøket ved fotopunkt kan melde seg til [email protected] innen onsdag 1. februar kl. 11.00. Oppmøte kl. 17.30.

 

24.01.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook