Hopp til hovedinnhold

Markerer 50-årsdagene med fem reiser i Norge

Sommeren 2023 fyller Kronprinsen og Kronprinsessen begge 50 år. Det ønsker de å markere ved å løfte fram noe av det de setter aller størst pris på i Norge.

Derfor vil Kronprinsparet i løpet av våren 2023 dra på fem reiser rundt i landet – for å besøke ulike steder, mennesker, miljøer og aktiviteter. De fem reisene vil til sammen bli en fortelling om ulike deler av samfunnet vårt – om både det gamle og nye Norge, om hvem vi er og om hva som har formet oss som folk. I august inviterer Kronprinsparet gjester fra hele landet til bursdagsfeiring.

Oversikt over steder, tider og tema:

  • Industrisamfunn: Stord (februar)
  • Håndverk og tradisjon: Setesdal og Telemark (mars) 
  • Vår samiske arv: Finnmark (april)
  • Hav og kystkultur: Træna (mai) 
  • Urbant liv: Oslo (juni)
  • Bursdagsfest: Bakgårdsfest på Slottet (august)

Industrisamfunn: Norge har vært en sjøfartsnasjon siden vikingtiden. Kronprinsen reiser til Stord for å besøke et av de største og eldste verftene i Norge, Aker Solution Stord, som startet som en sildoljefabrikk i 1919. Kronprinsen møter ansatte ved verftet, og hører om hvordan det er å leve i en liten by med en stor hjørnesteinsbedrift.

Håndverk og tradisjon: Kronprinsparet møter viktige deler av den norske kulturarven på Raulandsakademiet, en av landets sentrale institusjoner for norsk håndverk og tradisjonskunnskap. Kronprinsessen er selv en aktiv vever, og har tidligere deltatt på kurs ved Raulandsakademiet for å lære mer om dette tekstilfaget. De besøker i tillegg ulike lokalsamfunn der næringsutviklingen rammes inn av natur og historie. Kronprinsparet opplever også et musikkprogram med Setesdals UNESCO-bevarte musikkarv.

Vår samiske arv: Kronprinsparet ønsker å få en enda dypere forståelse for, og bidra til å videreformidle samisk historie og kultur. De ønsker å bidra til å løfte det samiske som del av vårt nasjonale arvesølv.

Hav og kystkultur: Norsk kystkultur har en lang og tradisjonsrik historie, som også er i stadig endring. Kronprinsparet – og Kongefamilien gjennom flere generasjoner – har alltid hatt et nært forhold til havet. Kronprinsparet drar til Træna, et av landets eldste fiskevær – til spektakulær natur og besøk hos fiskerinæringen.

Urbant liv: Kronprinsparet møter Oslo-forfattere, og drar gjennom byen for å forsøke å vise noe av Oslo og livet her. Kronprinsparet møter også deler av byens musikkliv, og ungdom som drømmer om å skape musikk og scenekunst på høyt nivå.

Bakgårdsfest på Slottet: Kronprinsparets fellesfeiring finner sted på Slottet, og gjester fra hele Norge blir invitert. Sammen med mennesker fra hele landet ønsker Kronprinsparet å bruke anledningen til å feire det Norge vi sammen har bidratt til å skape gjennom disse 50 årene. Kronprinsparets bryllupsdag, 25. august, er valgt som dag for den felles feiringen.

 

Presseinformasjon:

Det vil bli et begrenset offisielt program ved de fleste reisene, og presse som ønsker å dekke disse besøkene kan kontakte Det kongelige hoff på [email protected] for mer informasjon og akkreditering.

02.02.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook