Hopp til hovedinnhold

Louise Bourgeois' skulptur ​Maman ​vises i Slottsparken

Den verdenskjente, monumentale edderkopplignende skulptur​en​ Maman​ (1999)​ blir utstilt i Slottsparken fra 24. april 2023 og vil være tilgjengelig for publikum gjennom hele sommeren.

Maman har dimensjoner på nesten ti ganger ti meter og er laget av ​den høyt anerkjente fransk-amerikanske kunstneren ​Louise Bourgeois (1911–2010). ​Bourgeois ​regnes som en av 1900-tallets mest innflytelsesrike kunstnere, og edderkoppen er hennes mest ikoniske verk. Skulpturen som kommer til Slottsparken er eid av kunstnerens egen stiftelse og laget i stål, bronse og marmor. Den vil ruve over bakken på åtte bein og bære med seg en sekk med 32 egg.

Kunstneren skapte verket da turbinhallen til Tate Modern i London skulle innvies. Etter den tid, har verket blant annet blitt presentert på steder som Rockefeller Center i New York, ​Guggenheim Museum Bilbao ​, ​Louisiana Museum of Modern Art i ​Humlebæk, Mori Art Museum i Tokyo​, National Gallery of Canada, Moderna Museet i Stockholm​ og ​Centre Pompidou​ i Paris. Det vil bli en ​stor begivenhet når skulpturen blir vist i Norge for første gang. ​

Skulpturen Maman utstilt på SN FCC i Athen, Hellas i 2022. © The Easton Foundation / BONO, Oslo 2023 Foto: Natalia Tsoukala

Edderkoppen som symbol

Edderkoppen er et stadig tilbakevendende tema for Louise Bourgeois. Selve tittelen kan oversettes til “Mummy” eller “Mamma” og kunstneren har selv sagt at arbeidet er laget som en ode til hennes egen mor. Det viser styrken som ligger i moderskapet. Edderkoppen referer også til morens aktiviteter som å spinne, veve, pleie og beskytte.

Å presentere skulpturen i Slottsparken betyr at Maman vil gå i dialog med de tilliggende skulpturene. Her står allerede verk som presenterer kvinnesakspioneren Camilla Collett (1813–1895), det nye norske monarkiets førstekvinner: Dronning Maud, Kronprinsesse Märtha og Dronning Sonja. Her vises også Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark som er laget spesielt for og av barn.

​​Samarbeid

Prosjektet inngår som del av kongehusets kulturformidling og er muliggjort i samarbeid med kunstnerens egen stiftelse ​The ​Easton Foundation og galleri​et​ Peder Lund som representerer kunstneren i Skandinavia. Når Maman stilles ut i Slottsparken vil den på en naturlig måte ​​også kunne sees i sammenheng med en utstilling ved Nasjonalmuseet, som gjennom sommeren 2023 viser verk av Louise Bourgeois og hennes samtidige. ​​

Koblingene mellom Nasjonalmuseet og Slottet er tette både geografisk og historisk. Helt siden 1842 har de to institusjonene hatt ​nære​ samarbeid for å presentere og skape engasjementet for kunst og håndverk.

I visningsperioden i Slottsparken vil publikum også kunne oppleve mønstringen av Slottets håndverk, slik det vil bli presentert i Dronning Sonja KunstStall og som del av Åpent Slott.

Spørsmål kan rettes til: 

- Sjef De kongelige samlinger Gunhild Varvin, [email protected], telefon 402 17 573 

28.02.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Louise Bourgeois' skulptur Maman:

  • Karrieren til Louise Bourgeois (1911–2010) strakk seg over 70 år og skapte svært personlige verk. Hennes store retrospektive utstilling på MoMA i 1982 var et viktig vendepunkt i hennes karriere. Hun var da 70 år og fortalte at arbeidene hennes var selvbiografiske med temaer som kretset rundt sjalusi, vold, lyst, svik, frykt, engstelse og ensomhet.  I den aktuelle utstillingen på Nasjonalmuseet i Norge blir det lagt stor vekt på hvordan Bourgeois også tok del i sin samtid ved å vise hvordan arbeidene kommuniserer med samfunnsaktuelle tematikker. 
  • Maman er en monumental skulptur fra 1999 med dimensjoner som gjør at den enten må stilles ut utendørs eller i en bygning med gigantiske dimensjoner. Størrelsen gjør at publikum kan bevege seg både under og mellom de åtte beina til skulpturen. 
    Materialer: Bronse, stål og marmor 
    Mål: 927,1 x 891,5 x 1023,6 cm 
    Eksemplarer: 6 + 1 AP 
  • Arbeidene til Louise Bourgeois er innlemmet i flere offentlige samlinger som Carnegie Museum, Pittsburg; Corcoran Gallery of Art, Cleveland; Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington D.C.; Kunstmuseum Basel, Basel; Metropolitan Museum of Art, New York, NY; Moderna Museet, Stockholm; Museum of Modern Art, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; National Gallery of Art, Washington D.C.; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid; Solomon R. Guggenheim Museum, New York, NY; Tate Collection, London; Whitney Museum of American Art, New York og og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Norge. 
  • Presentasjonen i Slottsparken vil gjøre det mulig for publikum og forbipasserende å oppleve verket gratis frem til 6. august 2023. Den 7. august starter demonteringen, og den 9. august forlater Maman parken. 
Installasjonsbilde av Louise Bourgeois's Maman (1999) i Slottsparken, Oslo, Norge, 2023. Foto: Øyvind Möller Bakken © The Easton Foundation/Licensed by BONO, NO and VAGA at Artists Rights Society (ARS), NY.