Hopp til hovedinnhold

Kronprinsessen til utdelingen av Ungdommens kritikerpris 2023

Syv juryklasser fra ulike regioner har lest, vurdert og diskutert de fire nominerte bøkene til Ungdommens kritikerpris 2023. Fredag 31. mars deles prisen ut på Sentralen i Oslo. H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit kommer for å overvære utdelingen og holde tale til de unge leserne.

Pressemelding fra Foreningen !les:

De fire nominerte er:

 • Kniven i ilden. Ruijan rannalla - Sanger fra ishavet av Ingeborg Arvola, Cappelen Damm 2022
 • Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn, Cappelen Damm 2022
 • Stakkar av Matias Faldbakken, Oktober 2022
 • Skinnende døde av Mazdak Shafieian, Gyldendal 2022

De syv juryklassene er:

 • Innlandet: 2INF ved Gjøvik vgs.
 • Nordland: 1MDA ved Polarsirkelen vgs.
 • Vestland: VG2, salg og reiseliv, ved Amalie Skram vgs.
 • Troms og Finnmark: 2MUS/2MKA ved Alta vgs.
 • Oslo: 2STE ved Oslo Katedralskole
 • Viken: 2ELB/C ved Rud videregående skole
 • Agder: 2STF ved Kristiansand Katedralskole Gimle

Utdelingen er kl. 14.00 fredag 31. mars i Marmorsalen på Sentralen i Øvre Slottsgate 3 i Oslo. Media som ønsker å delta på utdeling, må akkreditere seg til [email protected] innen onsdag 29. mars klokken 12.00.

Kontakt

Ole Ivar Burås Storø, kommunikasjonsansvarlig i Foreningen !les
Epost: [email protected]
Tlf.: 480 03 448

Om Ungdommens kritikerpris

Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående opplæring. Prisen administreres av Foreningen !les og støttes av Utdanningsforbundet, Den norske forleggerforeningen og Norsk kritikerlag.

Les mer på ungdommenskritikerpris.no

Om Foreningen !les

Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 500 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk, Bokprat og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I 2022 ble Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023. Foreningen !les er tildelt LNU-prisen for 2021.

Les mer på foreningenles.no

 

27.03.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook