Hopp til hovedinnhold

Kronprinsesse Mette-Marit besøker Framtidsbibliotekskogen

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit besøker Framtidsbibliotekskogen i Nordmarka sammen med forfatterne Judith Schalansky og Ocean Vuong.

Pressemelding fra arrangør:

Den årlige seremonien i Framtidsbiblioteket går av stabelen 21. mai i Oslo. Da kommer forfatterne vietnamesisk-amerikanske Ocean Vuong  og tyske Judith Schalansky for å overlevere sine nyskrevne og hemmelige tekster. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit blir med på skogsturen og går sammen med forfatterne til Framtidsbibliotekskogen og tar del i seremonien.

Etter seremonien tar forfatterne med seg tekstene til det vakre stillerommet i 5. etasje i Deichman Bjørvika hvor tekstene skal oppbevares fram til 2114. I biblioteket blir det samtaler med de to forfatterne.

- Framtidsbiblioteket er en stolthet for byen for vår. Det bygger bro mellom dagens og fremtidige generasjoner. Framtidsbiblioteket er en gave og et symbol på fremtidshåp. Jeg er så stolt over at dette er plassert i Oslos skoger. Manuskriptene blir bevart og holdt hemmelige i det vakre Stillerommet i Deichman Bjørvika frem til 2114, 91 år fra nå, sier Oslos ordfører Marianne Borgen.

Begge arrangementene er åpne og gratis for publikum og presse. Og begge begivenhetene vil strømmes.

Framtidsbiblioteket (Future Library) er et kunstverk i Oslos offentlige rom av den skotske kunstneren Katie Paterson. Kunstverket består av en skog, et rom i, en bok, 100 forfattere og det varer i 100 år: I Nordmarka, i en skogteig like utenfor Oslo, er det plantet tusen trær. Hvert år skal én forfatter inviteres til å bidra med en ny tekst. Tekstene skal forbli ulest og upublisert, og oppbevares i et vakkert stillerom i Deichman Bjørvika til 2114. Trærne blir da til papir som alle tekstene trykkes på.

Verkets lange varighet gjør det unikt og annerledes. Kjernen i verket handler om langsiktighet, håp, tillit og ritualer. Det jordnære og naturlige kunstprosjektet berører mange og har fått massiv oppmerksomhet i hele verden siden lanseringen i 2014. Det gir gjenklang i folk uavhengig av landegrenser, religion, språk og etnisitet. Det handler også om vår felles klima- og naturkrise og om demokratiutvikling fordi det peker framover mot de som enda ikke er født og som må bli hørt.

Til nå har ni forfattere bidratt med nye tekster: Margaret Atwood (2014), David Mitchell (2015), Sjón (2016), Elif Shafak (2017), Han Kang (2018), Karl Ove Knausgård (2019), Tsitsi Dangarembga, og i år Ocean Vuong, og Judith Schalansky.

Framtidsbiblioteket er opprinnelig utviklet på oppdrag fra og produsert av Bjørvika Utvikling. Det forvaltes av Stiftelsen Framtidsbiblioteket. Stilleommet i Deichman Bjørvika er designet av kunstneren og arkitektene Atelier Oslo og Lund Hagem Arkitekter. Prosjektet støttes av Oslo kommune ved Deichman Bibliotek, Kulturetaten og Bymiljøetaten.

www.futurelibrary.no

Pressedeltakelse

Dersom det er ønske om å delta i seremonien i skogen eller bibliotekt, ta kontakt med Indigo Trigg-Hauger ([email protected])


Kontaktpersoner

Om Future Library, kunstner, forfattere:
Anne Beate Hovind, produsent og styreleder i Stiftelsen Framtidsbiblioteket Future Library             [email protected]
+47 90 94 25 28

Spørsmål under overrekkelsesseremonien
Indigo Trigg-Hauger
[email protected]
+47 922 18 692

Spørsmål om Deichman Bjørvika:
Kirsti Ellefsen
[email protected]
+47 924 33 277


Program

10.00   Skogsturen starter fra Sporten

https://goo.gl/maps/PxmzmKNyw2wsbkZS6 . Turen tar 30 minutter.

Ca 10.45 Overrekkelsesseremoni 

  • Velkommen v/Anne Beate Hovind, styreleder i Stiftelsen Framtidsbibliotekskogen
  • Om skogen v/Jon Karl Christiansen, Bymiljøetaten
  • Overrekkelse av tekstene ved Ocean Vuong og Judith Schalansky, bekjentgjøring av titlene. Forfatterne leser en tekst.
  • Korte taler av kunstner Katie Paterson og Ordfører Marianne Borgen
  • Kunstnerisk program:

o          Sinikka Langeland, spiller og synger Edith Södergrans dikt “The Land That is Not” & “Triumpf of Being”

o          Bettina Hoppe, synger, https://www.agenturvogel.de/bettina-hoppe

o          Velsignelse av skogen og naturen Abbed Thich Vien Ngo og munker fra: https://buddhistforbundet.no/medlemsorganisasjoner/det-vietnamesiske-buddhistsamfunn/

Ca 12.00 Retur til Frognerseteren

12.05.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook