Hopp til hovedinnhold

Fantastiske faner: Skolefaner fra 1886 til 2016

Torsdag 23. mai åpner utstillingen Fantastiske faner i Dronning Sonja Kunstall. Den viser mer enn 40 skolefaner fra Oslo fra årene 1886 til 2016 og vektlegger betydningen av de norske skolefanene som del av vår historie og kulturarv. Hennes Majestet Dronningen vil være til stede under åpningen.  

Kongefamilien har siden 1906 spilt en viktig rolle i skolefanenes historie når de hvert år står på Slottsbalkongen for å hilse skolebarna - og skolefanene senkes som hilsen til Kongefamilien. 

Historisk utvikling

Utstillingen viser hvordan fanene har utviklet seg i utforming, symbolikk og motivvalg. De tidlige fanene er ofte utsmykket med symboler på nasjonsbygging og selvstendighet, med klare referanser til 1814 og 1905. Motiver fra antikken eller den norrøne gudeverden viser til opplysning og håp. Slagord var også viktige elementer i fanene, med sitater fra Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Wergeland som tidlige eksempler på norsk identitetsbygging.  

Dagens faner presenterer skolene som tradisjonsbærere og lokale knutepunkt, og løfter fram verdier som mangfold, rettferdighet og inkludering.

En særnorsk tradisjon

Skolefaner er en like særnorsk tradisjon som 17. mai-toget. Fanene er bærere av historie og tradisjon, og symboler for tilhørighet og inkludering. De eldste skolefanene vi kjenner til stammer fra første halvdel av 1800-tallet, mens den store produksjonen av faner kommer etter det første organiserte barnetoget i 1870.   

Rent teknisk viser de mange fanene ulike håndverksteknikker, fra maleri på silkeduk til broderi og applikasjon. Noen av fanene er skapt av elever og ansatte ved skolene mens andre er skapt av profesjonelle kunstnere og håndverkere.

De kongelige samlinger i Norge takker alle skoler som generøst har lånt ut sine faner til denne utstillingen.

Akkreditering

Pressen er invitert til å delta på:

  • Pressevisning torsdag 23. mai klokken 10.00.
    Kuratorene og sjef de kongelige samlinger vil være til stede.
  • Åpningsarrangementet torsdag 23. mai klokken 16.00.
    Her vil det være taler ved sjef de kongelige samlinger, kuratorene og direktør i Utdanningsetaten, Marte Gerhardsen.

Akkrediteringsfristen er onsdag 22. mai klokken 12.00.

Skjema for akkreditering

Utstillingen er åpen for publikum fra fredag 24. mai klokken 11.00.

 

16.05.2024

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook