Hopp til hovedinnhold

Den daglige spisesal

Den daglige spisesal benyttes til lunsjer og mindre representasjonsmiddager. Det er her de årlige måltidene for Høyesterett og Norges biskoper finner sted, samt Regjeringens julelunsj. Kongeparet holder også jevnlig lunsj for nye utenlandske ambassadører i dette værelset.

For slottsarkitekt Linstow var det viktig å gi spisesalen en rolig, men samtidig feststemt innredning og dekor, uten at kostnadene ble for store:

”Her har jeg valgt en pompejansk Decoration, nemlig paa pudsede Vægge med livlige Farger i en let Stiil malet. Blant alle Arter av Decorationer frembringe de pompeianske, eller de, som ere efterlignende de Mønstre, som ere udgravede i Ruinerne af Pompeij, Herculanum og Stabiæ en Slags Pragt med mindst Anvendelse af Bekostning, da de kunde udføres blot i Limfarge paa en slet Væg.”

Utforming og dekor

Da Linstow arbeidet med å planlegge værelset, var veggmalerier inspirert av funnene fra utgravningene i Pompei og Herculaneum på høyeste mote i Europa. Både Kongens offisielle spisesal på Christiansborg i København (1833) og tsarfamiliens private spisesal i Vinterpalasset i St. Petersburg (1837) var dekorert i pompeiansk stil.

Veggmaleriene og himlingen i Den daglige spisesal ble utført av Peder Wergmann i 1841. Wergmann og hans assistenter brukte tre måneder på himlingen og til sammen syv måneder på å fullføre salen i sin helhet. De blå feltene med svevende menneskepar er utført av August Thomsen. 

Møbler og gjenstander

Daglig spisesal er utstyrt med møbler og lysekroner Kong Olav V fikk fra norske foreninger og venner til sin 60-årsdag i 1963. Stolene er utført i hepplewhite-stil med utgangspunkt i en original stol som inngår i møblementet. Snekkermester Lørup utførte stolene i Oslo. Han laget også spisebordet etter en engelsk type fra ca 1780-90.

Lysekronene ble tegnet av Jonas Hidle og laget på Hadeland glassverk. Hidle la vekt på at kronene skulle gjenspeile den lette dekoren på veggene. Lysekronenes dråpeformede kjeder tar opp formen til de malte guirlandrene i borden oppunder taket.

Flora Danica

I Den daglige spisesal finnes deler av Slottets samling av Flora Danica-porselen. Serviset henter sitt navn og dekor fra det botaniske praktverket Flora Danica. Verket ble påbegynt i 1761 og består av 3240 kobberstukne illustrasjoner med håndkolorerte gjengivelser av alle inntil 1883 kjente skandinaviske og nord-tyske planter.

De første delene ble produsert i slutten av 1780-årene, og hele serviset med 1802 deler ble fullført i 1803. Kong Christian VII ønsket å gi serviset i gave til keiserinne Katarina av Russland, men hun døde før det ble ferdig. I vitrineskapet i Den daglige spisesal står to av tallerkenene fra det aller første serviset som ble laget. Slottets servise har blitt komplettert i årenes løp i form av arv og gaver.

Det brasilianske sølvet

Det forgylte sølvet på anretningsbordet kalles ”det brasilianske sølvet”. Det er utført i empirestil og har tilhørt Pedro I, Brasils første keiser.

Serviset kom gjennom arv til den svenske kongefamilien. Keiser Pedros gemalinne var Amalie av Leuchtenberg, Dronning Joséphines søster. Serviset er utført av det kjente franske gullsmedfirmaet Odiot, og består av tretten deler. En større del av samme servise er å finne på Stockholm Slott.

Restaurering

Farger og strekdekor på dørene mot Speilsalen og Den lille festsal ble rekonstruert i 1962. Deler av veggene i Den daglige spisesal ble renset og restaurert på slutten av 1990-tallet.
 

09.11.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook