Hopp til hovedinnhold

Prinsesse Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise ble født 22. september 1971 på Rikshospitalet i Oslo. Hun er eldste barn av Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja. Prinsesse Märtha Louise representerer ikke Kongehuset i offisiell sammenheng.

Prinsessen er oppkalt etter sin farmor, Kronprinsesse Märtha, og etter sin tippoldemor, Kong Haakons mor, Dronning Louise. Etter en endring av Grunnloven er Prinsessen arveberettiget til tronen, men som en overgangsordning ble det bestemt at mann går foran kvinne for dem som er født før 1990. Prinsessen har en bror, Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon.

Oppvekst

Prinsessen og hennes bror vokste opp i landlige omgivelser på gården Skaugum i Asker sørvest for Oslo. Foreldrene la stor vekt på at oppdragelsen til begge barna skulle være mest mulig lik den som er vanlig for norsk ungdom. Både Prinsessen og Kronprinsen har derfor gått i kommunal barnehage og på vanlig skole, og de har deltatt på ulike fritidsaktiviteter. Prinsessen sang blant annet i kor, spilte tverrfløyte, danset folkedans og var i mange år ivrig sprangrytter - blant annet på landslaget.

Interessen for hestesport har fulgt Prinsessen. Her på Oslo Horse Show 2017. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Familie

13. desember 2001 forlovet Prinsessen seg med forfatter Ari Behn (1972-2019) fra Moss. Paret ble viet av biskop Finn Wagle i Nidaros Domkirke, Trondheim 24. mai 2002. I 2016 besluttet de å gå fra hverandre, og paret ble skilt 2017.

Prinsessen og Ari Behn fikk tre døtre sammen. Maud Angelica Behn ble født på Rikshospitalet i Oslo 29. april 2003, Leah Isadora Behn ble født på Bloksbjerg på Hankø 8. april 2005 og Emma Tallulah Behn som ble født i Lommedalen 29. september 2008. Alle tre er døpt i Slottskapellet. Maud Angelica ble døpt 2. juli 2003, Leah Isadora 16. juni 2005 og Emma Tallulah 20. januar 2009.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett kunngjorde sin forlovelse 7. juni 2022.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett annonserte sin forlovelse. Foto: Daryl Henderson / NTB

Prinsessen og døtrene bor i Lommedalen i Bærum kommune.

Ingen offisielle oppgaver

Fra november 2022 utfører ikke Prinsesse Märtha Louise offisielle oppdrag for Kongehuset, men er styreleder for Prinsesse Märtha Louises Fond.

Prinsessens fond ble opprettet 15. september 1972 og avkastningen av fondets kapital brukes til å støtte tiltak i Norge til glede for barn med funksjonshemming. Tildeling av midler skjer på Prinsesse Märtha Louises fødselsdag, 22. september.

Eget foretak

Prinsesse Märtha Louise driver i dag gjennom sitt enkeltmannsforetak ulike kommersielle aktiviteter som bokutgivelser, salg av klær og skjønnhetsprodukter, samt foredrag.

Prinsesse Märtha Louise var i starten av 2000-tallet sterkt engasjert i kulturformidling, spesielt formidling av norske folkeeventyr, blant annet gjennom opplesningsserier på norsk fjernsyn. I januar 2002 begynte Prinsessen å arbeide med kulturformidling og rosenmetoden på selvstendig grunnlag, og har siden den gang vært selvstendig næringsdrivende og betalt skatt.

Fra 2007 til 2019 drev Prinsessen Astarte Education/Soulspring sammen med Elisabeth Nordeng. I 2018 startet Prinsesse Märtha Louise YouTube-kanalen HEST360 sammen med Geir Kamsvåg, og i 2021 ble hun partner i klesmerket HÈST.

Prinsessen er forfatter av flere bøker og lydbøker, og har vært programleder for flere fjernsynsserier.

 

 

08.11.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Utdannelse

Prinsessen gikk på Smestad skole i Oslo og fullførte videregående ved Kristelig Gymnasium i Oslo i 1990 med vekt på språkfag.

Samme høst flyttet Prinsessen til England for å trene sprangridning ved Waterstock House Training Centre og studere litteratur ved Universitetet i Oxford. Senere trente hun ved Arena UK for å spisse sine ferdigheter som konkurranserytter.

Høsten 1992 begynte Prinsesse Märtha Louise ved Bjørknes Privatskole i Oslo. Hun fortsatte til Høgskolen i Oslo, der hun utdannet seg innen fysioterapi. Praksisperioden gjennomførte hun i Maastricht, Nederland. Prinsessen var ferdig utdannet fysioterapeut i desember 1997 og kvalifiserte seg som Rosenterapeut i 2000. 

Prinsessen forfulgte også sin karriere som konkurranserytter og var medlem av det norske landslaget i flere år. 

Prinsesse Märtha Louise 2001 (Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix)
Fakta

Om helse og vitenskap

Prinsesse Märtha Louise har frasagt seg sine offisielle oppgaver for å bidra til et tydeligere skille mellom egne aktiviteter og tilknytningen til Kongehuset. 

På spørsmål om sitt syn på alternativ medisin og evidensbasert skolemedisin, har Prinsessen uttrykt følgende:

- Jeg har gjennom hele livet vært opptatt av helse og forskning. Jeg brenner for at vi kommer fram til ny kunnskap om hvordan helsen vår fungerer. Gjennom min egen utdannelse som fysioterapeut har jeg fått grundig kjennskap til hvor viktig forskningsbasert kunnskap er for utviklingen av fag, og ikke minst hvor viktig det er for hvert sårbart menneske.

- Samtidig tror jeg at et godt liv og sunn fysisk og psykisk helse også handler om ting som kanskje ikke er så enkelt å konkludere med i en forskningsrapport.

Prinsesse Märtha Louise. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB