Hopp til hovedinnhold

Åpningen av Stortinget

Hans Majestet Kongen forestår den høytidelige åpningen av Stortinget i oktober hver høst. Seremonien følger faste prosedyrer som er nedfelt i Grunnloven. Stortingssesjonen 2023-2024 er det 168. norske storting.

Stortinget trer normalt sammen den første hverdagen i oktober. Etter at stortingspresidenten har erklært Stortinget for lovlig konstituert, ankommer Hans Majestet Kongen, gjerne ledsaget av Hennes Majestet Dronningen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen.

Trontalen

Statsministeren overrekker Kongen trontalen, som Hans Majestet så holder. Talen trekker opp hovedlinjene i regjeringens politikk for det kommende året. Det er representanter for regjeringen, ikke Kongen, som skriver trontalen.

Kong Harald leser trontalen 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Trontalen etter følges av Melding om rikets tilstand. Denne holdes av et av regjeringens medlemmer, og inneholder en gjennomgang av hva regjeringen har oppnådd siste året. Tradisjonen tilsier at det er regjeringens yngste medlem som holder talen om rikets tilstand. Mens trontalen er skrevet på bokmål, fremføres talen om rikets tilstand på nynorsk.

Kongen, Dronningen og Kronprinsen under Stortingets åpning. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Grunnloven bestemmer seremonien

Seremonien rundt åpningen av Stortinget er fastlagt i Grunnlovens § 74:

«Så snart Stortinget har konstituert seg, opnar kongen eller den han set til det, forhandlingane med ei tale om tilstanden i riket og dei emna han særleg vil gjere Stortinget merksam på. Inga drøfting må skje med kongen til stades.»

Kongen og Dronningen ankommer åpningen av det 164. storting. Kongeparet har tradisjon for å kjøre i åpen bil fra Slottet til Stortinget - så sant været tillater. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

 

26.01.2024

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook