Hopp til hovedinnhold

Åpningen av Stortinget

Hans Majestet Kongen forestår den høytidelige åpningen av Stortinget i oktober hver høst. Åpningen følger et fast seremoniell som er nedfelt i grunnloven. Stortingssesjonen 2018-2019 er det 163. norske Storting.

Stortinget trer normalt sammen den første hverdagen i oktober. Etter at Stortingspresidenten har erklært Stortinget for lovlig konstituert, ankommer Hans Majestet Kongen, gjerne ledsaget av Hennes Majestet Dronningen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen.

Trontalen

Statsministeren overrekker Kongen Trontalen, som Hans Majestet så holder. Talen trekker opp hovedlinjene i regjeringens politikk for det kommende året. Det er representanter for Regjeringen, ikke Kongen, som skriver Trontalen.


Kongen, Dronningen og Kronprinsen under Stortingets åpning.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixKongen, Dronningen og Kronprinsen under Stortingets åpning. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Trontalen etterfølges av en redegjørelse for rikets tilstand. Denne holdes av et av Regjeringens medlemmer, og inneholder en gjennomgang av hva Regjeringen har oppnådd siste året. Tradisjonen tilsier at det er Regjeringens yngste medlem som holder talen om rikets tilstand.

Grunnloven bestemmer seremonien

Seremonien rundt åpningen av Stortinget er fastlagt i Grunnlovens § 74:

«Så snart Stortinget har konstituert seg, åpner kongen eller den han beskikker, dets forhandlinger med en tale der han underretter det om rikets tilstand og de forhold som han især ønsker å lede Stortingets oppmerksomhet mot. Ingen deliberasjon må finne sted i kongens nærvær.»


Det flagges og soldater fra både Hæren, Luftforsvaret og Marinen står æresvakt langs Karl Johans gate under Stortingets åpning. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoffDet flagges og soldater fra både Hæren, Luftforsvaret og Marinen står æresvakt langs Karl Johans gate under Stortingets åpning. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

 

01.10.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook