Kongens Fortjenstmedalje
Kongens Fortjenstmedalje ble stiftet av Kong Haakon VII 1. februar 1908. Den deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.
Statuttene for tildeling av Kongens Fortjenstmedalje endres i tråd med samfunnsutviklingen. Den siste endringen ble gjort 30. mars 2012.
Etter statuttene fra 2012 blir det ved vurderingen av kandidater lagt avgjørende vekt på samfunnsnyttig innsats over lengre tid, inkludert frivillig arbeid og engasjement. Samtidig legges det ikke lenger vekt på tjenestetid på 40 år eller mer.
Kongens fortjenstmedalje. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff
Ved revisjonen i 2012 falt benevningen «Kongens Fortjenstmedalje i sølv» bort og ble erstattet av "Kongens Fortjenstmedalje". Kongens fortjenstmedalje i gull blir heretter bare tildelt i helt ekstraordinære tilfeller og kan ikke søkes om.
Hvordan medaljen skal bæres
Kongens fortjenstmedalje bæres på venstre side av brystet i et bånd med riksbannerets farger, det vil si rødt med en gul stripe i midten.
Medaljen forblir mottakerens eiendom og skal ikke returneres.
Medaljen har portrettet av den regjerende kongen med navn og valgspråk på framsiden. På baksiden finnes en krans med omskriften "Kongens Fortjenstmedalje". Innenfor kransen er mottakerens navn inngravert.
Mottakelse på Slottet
Det er tradisjon at alle mottakere av Kongens fortjenstmedalje blir invitert til mottakelse på Det kongelige slott. Kongeparet er vertskap for samlingen, der medaljemottakerne og deres ledsager trakteres med servering, taler og gjerne et musikalsk innslag.
Lisbeth Kristine Røyneland fra Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli ønskes velkommen av Kongeparet under mottakelse på Slottet. Røyneland mottok utmerkelsen i 2023. Foto: Lise Åserud / NTB
Alle navnene på nettet
I anledning medaljens 100-årsjubileum i 2008 ble opplysningene som finnes i Ordenskanselliets håndskrevne journaler fra 1908 og framover digitalisert. På jubleumsdagen ble dermed samtlige av til da 35 000 mottakere gjort søkbare på Kongehuset.no.
Man kan man søke etter navn, yrker og steder, og på den måten finne slekt og venner som har mottatt medaljen.
Søknad
Søknad om tildeling skal stiles til Hans Majestet Kongen og sendes gjennom Statsforvalteren. Søknaden må gjerne sendes inn mens kandidaten fremdeles er aktiv, og helst ikke for lenge etter at virksomheten som skal belønnes har opphørt.
Se utfyllende informasjon via pekeren til høyre.