Hopp til hovedinnhold

Kongens Fortjenstmedalje

Kongens Fortjenstmedalje ble stiftet av Kong Haakon VII 1. februar 1908. Den deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

Statuttene for tildeling av Kongens Fortjenstmedalje endres i tråd med samfunnsutviklingen. Den siste endringen ble gjort 30. mars 2012.

Etter statuttene fra 2012 blir det ved vurderingen av kandidater lagt avgjørende vekt på samfunnsnyttig innsats over lengre tid, inkludert frivillig arbeid og engasjement. Samtidig legges det ikke lenger vekt på tjenestetid på 40 år eller mer.

Endringen innebar også at benevningen «Kongens Fortjenstmedalje i sølv» falt bort og ble erstattet av "Kongens Fortjenstmedalje". Kongens fortjenstmedalje i gull blir heretter bare tildelt i helt ekstraordinære tilfeller og kan ikke søkes om.

Utforming

Medaljen har portrettet av den regjerende kongen med navn og valgspråk på framsiden. På baksiden finnes en krans med omskriften "Kongens Fortjenstmedalje". Innenfor kransen er mottakerens navn inngravert. 

Hvordan medaljen skal bæres

Kongens fortjenstmedalje bæres på venstre side av brystet i et bånd med riksbannerets farger, det vil si rødt med en gul stripe i midten.

Medaljen forblir mottakerens eiendom og skal ikke returneres.

Søknad

Søknad om tildeling skal stiles til Hans Majestet Kongen og sendes gjennom Statsforvalteren. Søknaden må gjerne sendes inn mens kandidaten fremdeles er aktiv, og helst ikke for lenge etter at virksomheten som skal belønnes har opphørt. 

Se utfyllende informasjon via pekeren til høyre.  


 

19.03.2021

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook