Hopp til hovedinnhold

Dronning Maud (1869-1938)

Dronning Maud ble født i London 26. november 1869. Hun var engelsk prinsesse, datter av de senere Kong Edvard VII og Dronning Alexandra av Storbritannia. Hennes fulle navn var Maud Charlotte Mary Victoria.

Gjennom besøk hos slektninger i Danmark, ble hun kjent med sin fetter, daværende prins Carl. De giftet seg i Buckingham Palace i London 22. juli 1896 og bosatte seg i København. De fikk en sønn – Alexander – i 1903.

Dronning

Mauds status som britisk prinsesse var en medvirkende faktor da Stortinget tilbød Prins Carl den norske tronen i 1905. Prinsen takket ja, og den britiske prinsessen ble Norges første Dronning etter oppløsningen av unionen med Sverige.

Kongefamilien ankom Norge 25. november 1905, og Dronning Maud ble kronet i Nidarosdomen sammen med Kong Haakon 22. juni 1906.

Som dronning fikk hun naturligvis mange representasjonsoppgaver. Ved disse anledningene var hun ofte svært velkledd, og dronningens personlige og elegante klesstil har vært gjenstand for flere utstillinger i senere år.

Selv om Dronning Maud ikke var veldig synlig i offentligheten, påtok hun seg en rekke sosiale og kulturelle oppgaver. Hun drev omfattende velgjørenhet i det stille, og sto bak opprettelsen av Dronning Mauds hjelpefond i 1914. Fondet skulle være til hjelp for dem som ble særlig vanskelig stilt som følge av verdenskrigen.

Dronningen var på mange måter en privat person, og kunne framstå som sky i offentlige sammenhenger. Privat var hun imidlertid en munter og varm person. Hun engasjerte seg i Kronprins Olavs oppdragelse, og ivret for at han skulle bli ”en norsk gutt”, men selv snakket hun aldri særlig godt norsk.

Hun hadde stor sans for friluftsliv. Hun likte både å ri, spasere med sine hunder og – etter en innføring fra Fridtjof Nansen – gå på ski. Hun var også glad i å danse, og var en ivrig amatørfotograf.

Dronning Maud beholdt en sterk tilknytning til Storbritannia livet ut, og oppholdt seg i England en periode hvert år. Men nettopp Dronningens – og dermed den norske kongefamiliens – bånd til Storbritannia skulle få uvurderlig betydning under 2. verdenskrig.

Bisettelse

Dronning Maud døde 20. november 1938 under et opphold i London. Hun er gravlagt i Det Kongelige Mausoleum på Akershus slott.

30.11.2006

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook