Hopp til hovedinnhold

Bruken av Kongeskipet

Kongeskipets seilingsplan varierer fra år til år. Sommersesongen varer normalt fra midten av mai til slutten av september. Hans Majestet Kongen markerer selv start og slutt på sesongen ved å embarkere og debarkere Norge for inspeksjon.

Deler av skipets aktivitet er knyttet til Kongens deltakelse i seilregattaer. Under store internasjonale seilaser bruker Kongen skipet som base. De seneste årene har Kong Harald deltatt i en rekke regattaer i europeiske farvann.

Kongen og Dronningen benytter også Kongeskipet ved offisielle anledninger i Norge og utlandet, som ved fylkesturer og statsbesøk. Kronprinsparet bruker også gjerne Kongeskipet som base under sine fylkesturer, og skipet er ofte å se langs kysten i sommersesongen.

Kongeskipet utenfor Tjøme i Vestfold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Spesielle anledninger

Kongefamilien benyttet Kongeskipet, både under Kong Harald og Dronning Sonjas signingsferd i Sør-Norge i 1991, og under Kongeferden i Nord-Norge året etter. Da Kongeparet feiret sine 60-årsdager sommeren 1997, deltok kongelige fra hele Europa i feiringen. Gjestene ble invitert på tokt fra Trondheim til Lofoten, og ble innkvartert ombord på Kongeskipet Norge, det danske kongeskipet Dannebrog og marinefartøyet KNM Horten. Kongeskipet var igjen base for Kongefamilien under markeringen av Kongeparets 25-årsjubileum som Konge og Dronning i 2016.

Kongeskipet ble også brukt ved Kong Olav Vs signingsferd i 1958 og reisen i Nord-Norge 1959.

Kongeskipets historie

Vedlikehold

Vedlikeholdet ombord på "Norge" er omfattende, både på dekk og i maskinen, i lugarer og oppholdsrom, og utføres av skipets mannskap vinterstid. Skipet er underlagt Veritas’ kontroll

Bemanning

Det er Kongen som eier skipet, men en kongelig resolusjon fra 1947 fastsetter at skipet skal bemannes, drives og vedlikeholdes av Forsvaret.

Kongen hilser på mannskapet under embarkeringen i 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I sommersesongen har skipet full besetning på omlag 50 personer. Vinterstid er bemanningen redusert til et minimum på omkring 25 personer. Arbeidsoppgavene består da i hovedsak av vakt og vedlikehold. I februar måned mottar skipet nye vernepliktige som gjennomgår teoretisk og praktisk opplæring foran neste sesong.

 

23.09.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Fakta om Kongeskipet:

Lengde: 80,2 meter
Bredde: 11,6 meter
Dybde: 4,7 meter
Bruttotonnasje: 1628 tonn

Maksimumsfart: 16 knop
Marsjfart: 14 knop
Rekkevidde: 6500 nautiske mil

Hjemmehavn: Oslo
Kallesignal: LAMA
Klasse: 1A1 Yacht
Maskineri: To Bergen Diesel, 1760 hk hver

Bygget av Camper & Nicholsons Ltd., Gosport, England i 1937.

Kongeskipet Norge pyntet for Kongens embarkering 11. mai 2016. Foto: Ivar Ekseth / NTB Scanpix