Hopp til hovedinnhold

Kroningsjubileet 2006

I forbindelse med 100-årsjubileet for kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud i 1906 foretok Kongefamilien en fylkesreise fra Eidsvoll til Trondheim, med bruk av både Kongevognen og Kongeskipet.

Kongen, Dronningen og Kronprinsparet ankom Eidsvoll sammen. På Eidsvoll ble de kongelige ønsket velkommen av barn og unge i Rikssalen – med sang og lesing av tekster. Deretter fulgte festprogram om Eidsvolls historie.

Reisen gikk videre med kongevognen til Hamar. Derfra fikk de kongelige hesteskyss til Skibladnerbrygga, hvor et festprogram fant sted med innslag fra Hamars historie og vikingetiden. De kongelige tok så tog til Otta, hvor det var festprogram i parken. Musikk- og teatergrupper opptrådte. Blant annet var utdrag fra Kristin Lavransdatter. Deretter bar det videre med tog til Åndalsnes for festprogram.

Kristiansund - Trondheim

K/S Norge anløp Kristiansund. H.M. Kongen åpnet Storkaia og Arnulf Øverlands gate ved å avduke en plakett. Deretter var det festprogram med blant annet barnekor og dansegruppe. Kongeparet og Kronprinsparet gikk så om bord i KS Norge, og ankom Austrått kai i Ørland kommune på kvelden. Kongefamilien spaserte opp mot Austråttborgen for omvisning og festprogram; Austråttspelet.

K/S Norge anløp Trondheim på formiddagen 21. juni, og Kongeparet og Kronprinsparet flyttet inn i Stiftsgården.

Festgudstjeneste i Nidarosdomen

Kongeparet og Kronprinsparet spaserte fra Stiftsgården til Nidarosdomen. Der var det festgudstjeneste ved biskop Finn Wagle, etterfulgt av åpningsseremoni av besøkssenteret Vestfrontbygget. I borggården fikk Kongefamilien en omvisning på Regalie- og Jubileumsutstillingen.

Dagen ble avsluttet med Jubileumsmiddag i Stiftsgården.

St. Hansaften

St. Hansaften besøkte Kronprinsparet Huseby skole. Deretter var hele Kongefamilien tilstede på torget, hvor det var Festkonsert for barn og unge. Hele Kongefamilien reiste fra Stiftsgården til Sverresborg for St. Hans-feiring. Om kvelden var det jubileums- og festkonsert i Nidarosdomen.

27.02.2007

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook