Hopp til hovedinnhold

Nicaragua 2007

H.K.H. Kronprinsessen besøkte Nicaraguas hovedstad Managua 5.- 7. november som spesialutsending for UNAIDS. Der deltok hun på konferanser for AIDS-positive og møtte med organisasjoner som bekjemper HIV-AIDS.

Mandag 5. november åpnet Kronprinsesse Mette-Marit på konferansen Central American meeting for people living whith HIV/AIDS, som arrangeres for femte gang. Deltema der Kronprinsessen deltok, var

  • Universal Access - Is Central America reaching the goals?
  • Women who live with HIV in Central America and the community approach in the defense of sexual and reproductive rights (Roundtable)

Kronprinsessen hadde også et møte med ASONVIHSIDA. ASONVIHSIDA spiller en viktig rolle i arbeidet med HIV/AIDS i Nicaragua, med et sterkt fokus på å sikre mennskerettigheter og bedre livskvaliteten til dem som rammes av HIV.

Fundación Xochiquetzal

Om ettermiddagen besøkte Kronprinsessen et prosjekt i regi av Fundación Xochiquetzal - en organisasjon som arbeider for personer med HIV/AIDS. Fundación Xochiquetzal har gjennomført en rekke sosiale prosjekter over hele Nicaragua, og har siden opprettelsen i 1990 opparbeidet bred erfaring med hvilke utfordringer en HIV-positiv står overfor.

Møter

Kronprinsessen startet tirsdag 6. november med å møte lokale representanter for de fire organisasjonene Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Plan og Socorro som alle er inovlvert i HIV/AIDS-prosjekter i Nicaragua. Organisasjonene ga Kronprinsesse Mette-Marit en presentasjon av sitt arbeid.

Om ettermiddagen besøkte Kronprinsessen og Peter Piot President Daniel Ortega og Rosario Murillo.

Besøk hos SI Mujer

SI Mujer er et alternativt kvinne-senter som kjemper for kvinner og ungdoms rettigheter. De er engasjert i spørsmål om tilgang på helsetjenester og utdanning uten diskriminering.

I tillegg til informasjon om senterets arbeid, ble Kronprinsesse Mette-Marit og UNAIDS' leder Peder Piot presentert både for en oppvisning i folkedans og en teaterforestilling som tok opp ulike myter og tabu rundt HIV/AIDS. Frykt for smitte gjennom vanlig fysisk kontakt med HIV-positive er blant mytene senteret gjerne vil til livs, noe de demonstrerte i sin oppvisning for Kronprinsessen og Piot.

CONCASIDA

Tirsdag kveld deltok Kronprinsessen på avslutningsseremonien for V Central American Meeting of People living with HIV/AIDS og åpningen av konferansen CONCASIDA.

CONCASIDA åpnet offisielt samme kveld som det innledende V Meeting of people living with HIV/AIDS ble avsluttet. Konferansens tema er: Our response: Equity, Diversity and No Discrimination.

Siste dag

7. november var Kronprinsessens siste dag i Nicaragua. Kronprinsessen deltok på CONCASIDA og møtte kvinnelige ledere før hjemreisen onsdag ettermiddag.

Nicaragua

Nicaragua er Latin-Amerikas nest fattigste land. Av landets 5, 6 millioner innbyggere lever 48 prosent under fattigdomsgrensen på to dollar dagen. 7300 mennesker er registrert HIV-positive. Tallet har vært stigende siden slutten av 1990-tallet.

Norge har støttet AIDS relatert arbeid i Nicaragua siden 1995.

20.11.2007

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook