Hopp til hovedinnhold

Chile 2008

Januar 2008 besøkte H.K.H. Kronprins Haakon Chile. Besøket fant sted fra 23. til 26. januar, etter invitasjon fra Chiles president, Michelle Bachelet.

Kronprins Haakon ankom Chiles hovedstad Santiago om morgenen den 23. januar. Først på Kronprinsens offisielle program, sto kransnedleggelse ved Bernardo O’Higgins-monumentet.

Bernardo O’Higgins

Bernardo O’Higgins ledet uavhengighetskampen mot den spanske kolonimakten, og regnes for å være Chiles landsfader og fremste frigjøringshelt. Da Chile erklærte sin uavhengighet i 1818, ble O’Higgins landets første statssjef. Kronprinsen besøkte også krypten der Bernardo O’Higgins ligger begravet.

President Michelle Bachelet

Etter kransnedleggelsen reiste Kronprinsen til La Moneda for å ha samtaler med Chiles president, Michelle Bachelet. Møtet fant sted i presidentpalasset La Moneda, som har huset Chiles statsoverhode siden 1845. Bygget ble benyttet til myntproduksjon mellom 1814 og 1929, noe som har gitt bygningen dets navn ("moneda" betyr mynt).

Om kvelden var Kronprinsen President Bachelets gjest under en offisiell middag i La Moneda.

Torsdag 24. januar

Innovasjon Norge organiserte en rekke næringslivsseminar i tilknytning til Kronprinsens besøk i Chile, i samarbeid med ambassaden og Det norsk-chilenske handelskammer.

Kronprinsen åpnet næringslivsdagen i Santiago, der tema hvor norsk og chilensk næringsliv har felles interesser sto sentralt. Fornybar energi og kraftdistribusjon, samferdsel og infrastruktur, CSR og kvinnelig/ungt entreprenørskap var i fokus under seminaret.

La Confluencia

Energiselskapet SN Power ble opprettet i 2002 for å gjennomføre energiprosjekter i utviklingsland, hovedsakelig knyttet til vannkraft. Selskapet står blant annet bak utbyggingen av Tinguiririca-vassdraget.

Torsdag formiddag la Kronprins Haakon ned grunnstenen for neste byggetrinn i Tinguiririca-dalen, det såkalte La Confluencia-prosjektet. Mange fra landsbyen i nærheten hadde møtt fram for å hilse på Kronprinsen, og Kronprins Haakon fikk en poncho i gave - laget spesielt for anledningen.

Vingården Odfjell

Til Lunsj besøkte Kronprinsen Vingården Odfjell, der han ble vist rundt på anlegget. Vingården ligger i Maipó-dalen, en time utenfor Santiago, og eies av familien Odfjell. Vingården spesialiserer seg på produksjon av rødvin. Produksjonsanlegget ligger i en fjellside og 60 % av anlegget ligger under jorden. Norge er et svært viktig eksportmarked for Odfjell.

Parque por la Paz Villa Grimaldi

Torsdag ettermiddag fikk Kronprins Haakon en omvisning i Fredsparken Villa Grimaldi. Parken ble åpnet i 1997 og ble erklært som nasjonalmonument i 2004.

På 60-tallet gjorde Emilio Vasallo Villa Grimaldi til et møtested for intellektuelle, kunstnere og politikere. Grøntområdene, fontenene, skulpturene og mosaikken ga stedet et italiensk preg - derav navnet, Villa Grimaldi. Men i 1973 ble Vasallo tvunget til å gi fra seg Villa Grimaldi til etterretningstjenesten. Fra da av ble stedet brukt til tortur og forhør av motstandere av militærjuntaen.

Det var Rodrigo Del Villar, stiftelsens president, som viste Kronprins Haakon omkring i parken. Del Villar var selv internert i leiren i 1975 og flyktet kort tid etter løslatelsen til Sverige, der han bodde i eksil frem til gjeninnføringen av demokratiet.

Fredag 25. januar

Fredag besøkte Kronprins Haakon Isla Negra. Isla Negra er en av tre av Nerudas boliger som nå blir drevet som museer av Pablo Neruda-stiftelsen.

Pablo Neruda

Pablo Neruda (Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto) ble født i 1904. Han fikk Nobels litteraturpris i 1971, og regnes av mange som Chiles nasjonalskald. Canto General – Den store sangen - som består av rundt 250 dikt, telles i dag blant de største verkene i det forrige århundrets diktning.

Pablo Neruda ble politisk aktiv etter utbruddet av den spanske borgerkrigen. Han meldte seg inn i kommunistpartiet i 1945, og var i mange år en sentral skikkelse i chilensk politikk. Neruda var også diplomat og tjenestegjorde i en rekke land, blant annet som Chiles ambassadør til Frankrike fra 1970 til 1972.

Neruda døde i Santiago kort tid etter statskuppet i 1973. Han er gravlagt ved huset på Isla Negra.

Neruda på norsk

Den norske forfatteren Kjartan Fløgstad har gjendiktet Pablo Neruda på norsk, og leste noen av Nerudas dikt under besøket på Isla Negra.

Fløgstads forfatterskap er påvirket av den latinamerikanske magiske realismen og to av bøkene hans er oversatt til spansk. I 2004 ble Fløgstad tildelt den chilenske Bernardo O’Higgins-ordenen, blant annet for å ha spredt kunnskap om chilensk politikk og kultur gjennom flere bøker og hans gjendiktning av Pablo Neruda.

Nordmenn i Chile

Fredag ettermiddag holdt Pål Moe, den norske ambassadøren i Santiago, en mottakelse for Kronprinsen og nordmenn bosatt i Chile. Det er for tiden registrert 274 - de fleste bosatt i Santiago og Puerto Montt-området. Mange som opprinnelig var flyktninger i Norge, har vendt tilbake til Chile og utgjør i dag grunnstammen i den norske kolonien.

I Chile finnes også mange chilenere av norsk herkomst, etterkommere av norske hvalfangere, sjømenn, ingeniører og shippingfolk som utvandret til Chile for over 100 år siden.

Kronprinsen forlot Chile 26. januar.

21.04.2008

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook