Hopp til hovedinnhold

Tyrkia 2008

H.K.H. Kronprins Haakon besøkte Tyrkia 25. – 27. november 2008, etter invitasjon fra statsminister Recep Tayyip Erdogan. 

Kronprinsen besøkte Tyrkia i spissen for en delegasjon med representanter for det offisielle Norge og norsk næringsliv. Besøket startet i Ankara, og første post på programmet var kransnedleggelse ved monumentet over Atatürk.

Atatürk-mausoleet

Atatürk-mausoleet Anitkabir er bygget som en hyllest til det moderne Tyrkias grunnlegger: Mustafa Kemal Atatürk. Det består blant annet av en æreshall, en stor seremoniplass og et museum om Atatürks liv. Atatürks grav befinner seg i et plombert hvelv under æreshallen. Det er tradisjon med kransnedleggelse her ved alle offisielle besøk fra utlandet.

Statsminister Erdogan

Etter besøket i Atatürk-mausoleet, møtte Kronprins Haakon med statsminister Erdogan for samtaler på statsministerens kontor. Kvelden ble avsluttet med middag for den norske delegasjonen i statsminister Erdogans offisielle residens.

Samarbeid om vannkraft

Morgenen etter åpnet Kronprins Haakon et seminar om vannkraft i Ankara. Seminarets formål var å skape kontakt mellom norske og tyrkiske bedrifter innenfor vannkraftsektoren, med tanke på norsk engasjement innen utvikling av vannkraft i Tyrkia. 

Innlegg om klimautfordringene

Det ble også arrangert et seminar om klimautfordringer på Middle East Technical University senere på dagen. Hensikten var å knytte fagmiljøer på klima og alternativ energi i Tyrkia og Norge sammen. Kronprinsen holdt selv åpningsinnlegget, der han blant annet fortalte om sine erfaringer fra de skandinaviske tronarvingenes tur til Svalbard i juni. Kronprins Haakon understreket både klimautfordringens enorme omfang og store muligheter i sin tale, som kan leses i sin helhet via peker til høyre).

Istanbul

Andre del av besøket foregikk i Istanbul. Etter ankomst onsdag kveld, ble det norsk sjømat på Marmara Esma Sultan, like ved Bosporos. Omlag 250 gjester var invitert til middagen, som ble gitt i regi av den norske ambassaden og Innovasjon Norge. Tyrkia er et viktig marked for norsk fisk, og mesterkokken Gunnar Hvarnes var brakt ned for å gi gjestene det beste av norsk sjømat.

Maritimt seminar

Om morgenen torsdag åpnet Kronprins Haakon et seminar der hensikten var å knytte kontakt mellom norske selskaper og tyrkiske selskaper og organisasjoner innen maritim sektor. Utfordringene i næringen er mange, og maritime nasjoner må samarbeide om løsninger:

- In order to create a sustainable maritime industry worldwide, Turkey, Norway and other maritime nations must work together to encourage research, new and innovative solutions and the ability to adapt to new challenges, sa Kronprinsen i sin åpningstale.

Sultanahmet

Etter seminaret, besøkte Kronprins Haakon Sultanahmet - kjernen av den historiske delen av Istanbul. Her ligger både det gamle sultanpalasset Topkapi, Hagia Sofia og Den blå moské.

Hagia Sofia ble bygget som kirke under den bysantinske keiser Justinian på 500-tallet, og i nesten 1000 år var Hagia Sofia den største katedralen i verden. Med de ottomanske tyrkernes erobring av Konstantinopel i 1453 ble katedralen omgjort til Ayasofya-moskeen. I 1935 ble bygningen omgjort til museum.

Den blå moské ble bygget mellom 1609 og 1616, og er Tyrkias nasjonalmoské. Moskeen har fått navnet sitt etter de mange tusen hvite og blå Iznik-flisene som dekker mye av moskeens vegger og tak innvendig.

Båttur på Bosporos

Kronprinsens besøk ble avsluttet om ettermiddagen med en båttur på Bosporos. Stredet er en strategisk viktig transportvei mellom landene med kystlinje i Svartehavet og Middelhavet, og videre ut i åpent hav. Langs Bosporos finnes også mange historiske bygninger som vitner om ottomansk storhetstid.

19.12.2008

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook