Hopp til hovedinnhold

Hva skjer på Slottet?

Først og fremst er Slottet stedet der Kongen og Dronningen bor og arbeider. Kronprinsen og Kronprinsessen har også kontorer her, men de bor med barna sine på gården Skaugum i Asker.

Det finnes en egen leilighet – Kongeleiligheten – inne i Slottet, og der bor Kong Harald og Dronning Sonja. Kongeleiligheten ligger i den øverste etasjen. I andre etasje har Kongen og Dronningen hvert sitt kontor, og her arbeider de og tar i mot dem som kommer i audiens.

Slottet er også arbeidsplass for de fleste av dem som jobber for Kongefamilien. De tilhører Det kongelige hoff. Mange av rommene på Slottet blir derfor brukt som kontorer og møterom. Men Slottet har også mange andre slags rom du kanskje ikke har tenkt på, sånn som kjøkken og vaskeri, systue og bibliotek.

Før i tiden bodde også en del av de ansatte på Slottet, men slik er det ikke lenger. 

Hvem jobber på Slottet?

Noen dager er litt utenom det vanlige, og det skjer spesielle møter og arrangementer:

Statsråd

Fredager klokken 11.00 er det statsråd på Slottet. Da kommer statsministeren og medlemmene i regjeringen for å presentere viktige saker og nye lover for Kongen.

Fredager samles regjeringen til statsråd på Slottet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

De samles i et eget rom som kalles statsrådsalen. 

Audienser

”Audiens” er et gammelt ord som betyr å bli hørt. Når noen ”får komme i audiens”, betyr det at de får komme til Slottet og legge fram saken sin. De fleste kommer for å fortelle om en sak de er opptatt av eller takke for en orden de har fått. Kongen tar i mot mange mennesker i audiens, men noen skal til Dronningen eller Kronprinsparet også.

Når det er høytidelig audiens, er det en ny ambassadør som kommer til Kongen for første gang. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Når nye ambassadører kommer for å representere landet sitt i Norge, må de først til Kongen og bli presentert. Det kalles Høytidelig audiens.

Statsbesøk

Når en konge eller dronning eller president fra et annet land kommer på offisielt besøk til Norge, er de ofte Kongeparets gjester på Slottet. Da overnatter de i Slottets gjesteværelser og får mat som Slottets kokker har laget.

Middager og mottakelser

Noen få ganger i året er det gallamiddag på Slottet. Det skjer for eksempel når det er statsbesøk og om høsten når Kongen og Dronningen holder middag for alle representantene på stortinget. Da dekkes bordene i Store spisesal, noen ganger er det mer enn 220 gjester her.

Bordene i Store spisesal pyntet til statsbesøk fra Sør-Afrika. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff.

Noen ganger inviterer Kongen og Dronningen til mindre middager eller lunsjer. Da dekkes bordet i det som kalles Daglige spisesal.

En sjelden gang er det ball på Slottet, og da danser de kongelige og gjestene deres i Store festsal. Det er ikke ofte - forrige gang var i 2007 da Kong Harald fylte 70 år.

Gudstjenester

Det er et kapell, en liten kirke, inne i Slottet, og her er barna i Kongefamilien døpt. Nesten hver søndag er det gudstjeneste her, og alle som vil, kan komme. Slottskapellet har egen inngang fra den delen av Slottet som kalles Nordre fløy.

 

21.12.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook