Lystslottet Oscarshall
Lystslottet Oscarshall på Bygdøy ble bygget mellom 1847 og 1852 på oppdrag av Kong Oscar 1. og Dronning Josefine. Et lystslott er et lite slott som først og fremst skal brukes til fornøyelser og avkobling.
Oscarshall kan minne om et eventyrslott med tårn og altaner og vinduer av farget glass. Kong Harald har disposisjonsrett over Oscarshall. Det betyr at han kan bruke det, men det er Staten som eier lystslottet.
Byggingen av Oscarshall starter
Store deler av det vi kaller Bygdøy i dag, tilhørte en gang Kongefamilien. En dag i 1847, da sønnene til Kong Oscar og Dronning Josefine var ute og seilte, så de for seg at en bygning øverst på skrenten ved Frognerkilen nok ville ta seg flott ut.
Den danske arkitekten Johan Henrik Nebelong fikk i oppdrag å tegne et lystslott med en park omkring. Han hadde erfaring med slikt, for han hadde hjulpet til da Slottet i Oslo skulle tegnes og innredes.
Lystslottet Oscarshall. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff
Norske håndverkere og kunstnere
Med byggingen av Oscarshall ønsket Kong Oscar 1. og Dronning Josefine å gi norske kunstnere og håndverkere muligheten til å vise hva de var gode for. Slottet i Oslo var nesten ferdig. Mange av håndverkerne som hadde vært med å bygge det, var klare for nye oppdrag. De hadde også lært mye av de utenlandske spesialistene som hadde vært med å bygge Slottet.
Norske kunstnere fikk oppdrag med utsmykningen. De lagde skulpturer og malerier, og noen av dem, som Adolph Tidemand, er blant de mest kjente i landet.
Salongen på Oscarshall. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Kranselag og navnedag
Arbeidene med å bygge Oscarshall startet høsten 1847, og i august 1849 ble det feiret kranselag. Kranselag er en fest man har når man har kommet så langt i byggingen, at taket har kommet på. Dersom bygningsarbeiderne er fornøyde, setter de opp en krans i mønet på bygningen. Dersom de er misfornøyde, setter de opp en filledukke. Heldigvis ble det krans den gangen.
Det var under kranselaget at lystslottet fikk navnet sitt, Oscarshall. Noen mener at det først og fremst var Dronning Josefine som ønsket å bygge Oscarshall, og at det derfor burde vært oppkalt etter henne og ikke etter kongen.
Det henger bilde av både Kong Oscar og Dronning Josephine på Oscarshall. Men hvem av dem som skal ha størst ære for at Oscarshall ble til, er vanskelig å si. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Egentlig skulle det bare ta to år å bygge Oscarshall, men isteden tok det nesten fem. Det dukket stadig opp vanskeligheter. Mye skyldtes nok at arkitekt Nebelong og sjefen for Kongens hoff, Ferdinand Wedel-Jarlsberg, ble uvenner. Hoffsjefen mente at Nebelong sløste med Kongens penger og prøvde å få ham sparket.
Kong Oscar likte imidlertid Nebelongs arbeid godt, og holdt fast ved ham. Men hoffsjefen fortsatte å klage, og til slutt fikk han viljen sin. Så da Oscarshall endelig var ferdig og skulle åpnes med en stor fest i 1852, var ikke Nebelong til stede.
Reparasjoner
Siden 1852 har Oscarshall blitt pusset opp mange ganger, men kvaliteten på arbeidet har ikke alltid vært like bra. Da Oscarshall ble bygget, brukte de en del materialer som ikke tåler det norske klimaet så godt. Derfor har det blitt så mange reparasjoner. Noen har til og med sagt at Oscarshall egentlig ikke tåler å stå ute!
Mellom 2005 og 2009 ble Oscarshall derfor fullstendig rehabilitert. Det vil si at alt ble pusset opp og reparert helt fra bunnen av. Fargene på vegger og tak, gulv og møbler ble gjort likt som det var opprinnelig. Så i dag ser slottet ut sånn som det gjorde da det var nytt, på Kong Oscar og Dronning Josefines tid.
Hva brukes Oscarshall til?
Om sommeren er Oscarshall åpent for publikum. Da er det som et museum som alle kan besøke. Det holdes også konserter her, og noen ganger arrangeres det små selskaper og andre slags tilstelninger. Men dette skjer bare i sommerhalvåret. Resten av året er det rett og slett for kaldt på slottet.
Det er ingen som overnatter på Oscarshall. Det er et soverom her, i det som kalles Kongens leilighet, men det er ikke i bruk i dag. Og noen mener at Kong Oscar 1. bare overnattet her en eneste gang!
Det finnes en seng på Oscarshall - men ingen vet sikkert om noen har overnattet i den noen gang. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Besøk på Oscarshall
Om sommeren kan alle som har lyst, besøke Oscarshall. Hvis man vil inn på selve lystslottet, må man følge med en guide på omvisning, men i parken kan man gå rundt på egenhånd. Oscarshall har faktisk vært åpent for publikum helt siden det sto ferdig i 1852. Noen kommer hit sammen med venner og familie, men også skoleklasser og barnehager besøker slottet.
Oscarshall ligger inne i en vakker park. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Hva skjer på en omvisning?
Omviserne tar dere med rundt på Oscarshall og viser fram de fineste og viktigste rommene. De forteller om lystslottet og historien bak mange av de fine maleriene og skulpturene som finnes her, og om Kong Oscar 1. og Dronning Josefine som fikk bygget Oscarshall.