Hopp til hovedinnhold

Skaugum

Kronprinsen og Kronprinsessen bor med barna sine på Skaugum gård. Skaugum ligger høyt med en flott utsikt over Asker kommune utenfor Oslo.

Kronprins Haakons besteforeldre, daværende Kronprins Olav og Kronprinsesse Märtha, var det første kronprinsparet som bodde på Skaugum. De var det første kronprinsparet i Norge i moderne tid, så det fantes ingen egen bolig for dem. Fritz Wedel-Jarlsberg løste problemet med å foreslå Skaugum, og siden har det vært tradisjon at den norske Kronprinsfamilien bor her.

Kronprins Olav og Prins Harald på Skaugum. Foto: NTB / Arkiv / Scanpix

Brann

Hovedbygningen var egentlig en flott trebygning, men den 20. mai 1930 brøt det ut brann. Huset brant ned til grunnen, men heldigvis ble ingen skadet. Da det skulle bygges opp igjen, ble det bestemt at det skulle bygges i betong, slik at det skulle være mer sikkert mot brann. Den kjente arkitekten Arnstein Arneberg fikk oppdraget med å planlegge det nye huset. Mye av den gamle planløsningen ble beholdt, men huset fikk et mer moderne preg med mange vinduer slik at man kan nyte den fine utsikten fra flere steder.

Skaugum sto ferdig i 1932, og Kronprins Olav og familien kunne flytte inn igjen. Under brannen var en del møbler fra det gamle hovedbygget blitt reddet ut. Disse står nå i den delen av huset som brukes til offisielle møter og middager.

Skaugum under krigen

Under 2. verdenskrig måtte Kongefamilien flykte. Lederen for den tyske okkupasjonen av Norge, Josef Terboven, tok Skaugum som sin bolig. Han fikk blant annet bygd en bunkers på eiendommen. Da Tyskland overga seg 8. mai 1945, begikk Terboven selvmord i bunkersen. Noen mener at det spøker på Skaugum, og at det nettopp er Josef Terboven som går igjen…

Nye generasjoner

I 1968 ga Kong Olav eiendommen til Kronprins Harald og Kronprinsesse Sonja i bryllupsgave. De ble boende til 2001, da de ga Skaugum videre til Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit. De flyttet inn i desember 2003 etter en periode med oppussing.

Kronprinsfamilien på trappen foran Skaugum (2004). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Skaugum er ikke åpen for publikum, men det holdes både gjestebud og møter her - og fotballkamper på gårdsplassen.20.11.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook