Hopp til hovedinnhold

I fokus: Næringsliv og innovasjon

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen er opptatt av næringsliv og verdiskaping, og engasjerer seg spesielt for gründere og det grønne skiftet. Konferansen SIKT er et resultat av Kronprinsens ønske om å utvide sitt næringslivsengasjement.

Gjennom sitt arbeid for næringslivet følger Kronprins Haakon opp Hans Majestet Kongens arbeid gjennom mange år.

Bedriftsbesøk i inn- og utland

Gjennom årene har Kronprinsen vært på utallige bedriftsbesøk og møtt ledere og ansatte ved svært mange virksomheter over hele landet. Han gjester NHOs årskonferanse, og møtte Landsorganisasjonen LO for en innføring i trepartssamarbeidet i 2016. 

Ved offisielle reiser i utlandet ledsages Kronprinsen av en stor næringslivsdelegasjon. I samarbeid med Utenriksdepartementet og Innovasjon Norge blir det lagt til rette for møter mellom representanter for norsk næringsliv og potensielle kunder og samarbeidspartnere i andre land. Samtidig løfter Kronprinsparet fram norske bedrifter og produkter gjennom besøk og arrangementer i løpet av reisene.

Tines produksjonsanlegg på Kalbakken i Oslo sender 100 millioner melk ut i butikkene årlig. I tillegg til 30 millioner liter juice og 30 millioner liter andre produkter. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

I 2013 ønsket Kronprinsen å utvide sitt engasjement for norsk næringsliv, og skapte møteplassen SIKT.

SIKT - en konferanse for unge ledere og talent

SIKT er en konferanse som ønsker å utnytte energien og optimismen som finnes i unge ledere og talent i alderen 20-40. Målet er å være en relevant arena for nytenking og fordomsfri diskusjon om framtidens Norge på tvers av ulike sektorer. Hvert år deltar i underkant av 200 personer fra næringslivet, offentlig sektor, organisasjoner, akademia og kulturfeltet. Arrangementet går over en og en halv tettpakket dag – som regel i oktober måned.

SIKT gikk av stabelen for første gang i 2013, og har siden vært avholdt årlig - hvert år på et nytt sted og med et hovedtema:

  • 2013: NTNU i Trondheim (Framtidens Norge)
  • 2014: Universitetet i Tromsø (Innovasjon og nyskaping)
  • 2015: Universitetet i Bergen (Ledelse)
  • 2016: NTNU i Ålesund (Nyskaping)
  • 2017: Universitetet i Agder, Kristiansand (Samspill)
  • 2018: Universitetet i Stavanger (Endring)
  • 2019: Høgskolen i Innlandet, Lillehammer (Verdiskaping)
  • 2020: Digital SIKT fra Skaugum (Hvordan en global pandemi påvirker oss alle)
  • 2021: Nord Universitet, Bodø (Muigheter)


Under SIKT 2016 inviterte Næringsforeningen i Ålesundsregionen 80 unge ledere og talenter fra nærområdet til frokostmøte. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

I alle byene der SIKT har blitt arrangert finnes i dag alumnigrupper med stor aktivitet. Det finnes også SIKT-nettverk i Stavanger og Oslo.

Innovasjon og Det grønne skiftet

Kronprins Haakon er opptatt av norske gründere, såkalte start-ups, og unge aktører som skaper nye virksomheter. I en overgangstid som den norsk næringsliv befinner seg i nå, er nyskapning og innovasjon helt avgjørende for at overgangen skal bli så god som mulig. Kronprinsen har vært en aktiv deltaker på internasjonale konferanser for gründere og innovatører, Oslo Innovation Week, Slush, Shift og Bett.


Kronprinsparet fikk prøve VR-briller under Oslo Innovation Week 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kronprinsen viser særlig stor interesse for virksomheter som utnytter mulighetene ved Det grønne skiftet. Han er også glødende opptatt av de kreative næringene, og besøker ofte arrangement knyttet til musikk, film og friluftsliv.


Kronprinsparet besøker by:Songs - et låtskriververksted under musikkfestivalen by:Larm. Foto: Olav Stubberud, by:Larm.

Sammen med Kronprinsessen støtter han aktivt opp musikknæringen og mulighetene eksport av norsk musikk, blant annet i samarbeid med Music Norway.

 

07.10.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook