Hopp til hovedinnhold

I fokus: Hav, miljø og bærekraft

Kronprinsen arbeider bredt med temaet miljø. Han er opptatt av miljøaspekter i forbindelse med utviklingsarbeid og innen teknologi og innovasjon. Dessuten er han spesielt engasjert i havets helse og polare spørsmål.  

Klodens og havets helse angår oss alle. Kronprinsen er opptatt av at alle mennesker i verden lever i et skjebnefelleskap når det kommer til miljøspørsmål. Samtidig er han opptatt av at de som har det vanskeligst fra før, de mest sårbare menneskene og områdene i verden, blir hardest rammet når det negative endringer i klimaet inntreffer. Det handler om konsekvensene av tørke og flom, som driver mennesker på flukt, som ødelegger samfunn, og som gjør det vanskelig å dyrke mat. På feltreisene Kronprinsen foretar sammen med FNs utviklingsprogram er dette ofte tema.  

Vi må utnytte ressursene – både i havet og på land – på en klok måte så vi ikke ødelegger for våre etterkommere.

Kronprinsen er opptatt av bærekraft i et globalt perspektiv: Vi må utnytte ressursene – både i havet og på land – på en klok måte så vi ikke ødelegger for våre etterkommere.

Grønn innovasjon

Kronprinsen er teknologioptimist. Han har tro på at når det i dag skapes nye ting for framtiden, vil miljøperspektivet følge naturlig med og hjelpe oss på vei. Kronprinsen er opptatt av å fremme unge gründere som jobber med dette perspektivet, og å følge opp mer tradisjonelle næringer som nå også i stadig større grad inkluderer et bærekraftperspektiv i sin virksomhet.

Kronprinsen deltar gjerne på store konferanser om temaet, men er like opptatt av å snakke med enkeltmennesker og besøke små miljøer som søker å finne smarte løsninger på våre globale utfordringer.


Kronprinsparet besøker teknofjøset på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Her forskes det på miljøvennlig landbruk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Havets helse

Kronprinsen vokste opp i en familie der seiling alltid har stått sentralt, så forholdet til havet ble tidlig og sterkt befestet. Som tenåring ble han en lidenskapelig surfer, etter hvert ble det wake board og kiting. For Kronprinsen personlig er havet en viktig kilde til rekreasjon og ny energi. Som norsk kronprins er han også opptatt av den store og viktige ressursen havet til alle tider har vært for Norge. Derfor er havets helse av stor interesse for ham.

Polartokt

Noen av disse spørsmålene fikk Kronprinsen anledning til å studere da han i 2007 og 2008 la ut på kongelig polartokt til Svalbard og Grønland sammen med Kronprinsesse Victoria av Sverige og Kronprins Frederik av Danmark.

 
De nordiske tronarvingene dro på polartokt med isbryteren Oden - for å lære og for å skape oppmerksomhet omkring klimaspørsmålet. Foto: Veronica Melå, Det kongelige hoff.

Året etter ga de ut boken Polartokt om disse reisene. De polare og arktiske temaene ble igjen plukket av opp av Kronprinsparet da de sammen besøkte forskningsskipet Lance utenfor Svalbard i 2015.   

 

10.04.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Dansk TV 2 fulgte de tre skandinaviske tronfølgerne, Kronprins Frederik, Kronprinsesse Victoria og Kronprins Haakon, på en kongelig ekspedisjon for å skape økt oppmerksomhet om klimaforandringene. Foto: Dansk TV 2