Hopp til hovedinnhold

Malaysia 2010

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen besøkte Malaysia 8. - 10. mars 2010. Det var første gang medlemmer av det norske Kongehuset besøker landet offisielt, til tross for diplomatiske forbindelser gjennom 42 år.

Norske næringsinteresser er i sterk vekst i Malaysia, og omlag 130 representanter for norsk næringsliv fulgte Kronprinsparet på reisen.

Velkomstseremoni og audiens hos Kongeparet

Seremonien som markerte starten på besøket fant sted utenfor Perdana Putra sør for Kuala Lumpur. Kronprinsparet ble ønsket velkommen til Malaysia av statsminister Najib Razak og hans kone, fru Sri Rosmah Mansor, og etter den høytidelige seremonien trakk de fire seg tilbake for samtaler.

Deretter reiste Kronprinsen og Kronprinsessen til Istana Negara der Kongen og Dronningen av Malaysia, Pertuan Agong og Raja Permaisuri Agong, tok i mot dem i audiens.

Om kvelden deltok Kronprinsparet ved en offisiell velkomstmiddag i statsministerens residens, Sri Perdana.

Næringslivsseminar og bedriftsbesøk

Næringslivsinteresser sto i særlig fokus på besøkets andre dag. Norge og Malaysia har tradisjon for samarbeid innen petroleumssektoren, men flere områder kan være aktuelle, og Kronprins Haakon startet dagen med å åpne et seminar om næringslivssamarbeid. I dag er 63 selskap med tilknytning til Norge etablert i Malaysia, og de fleste av disse var representert på seminaret.

Fra næringslivsseminaret dro Kronprinsen til Petronas Towers - hovedkvarteret til Malaysias statlige oljeselskap. Han ble tatt i mot av Petronas’ president, Datuk Shamsul Azhar Abbas, som ga Kronprinsen en orientering om virksomheten. 

Talte på seminar om likestilling

Kronprinsessen deltok på et likestillingsseminar, der man blant annet diskuterte hva som legger til rette og hva som hindrer kvinners deltakelse i samfunnet. Kronprinsesse Mette-Marit understreket viktigheten av en god familiepolitikk som en grunnleggende forutsetning for kvinners deltakelse, og hvordan dette er til fordel både for enkeltmennesket, for et lands økonomiske utvikling og for samfunnet som helhet.

Konkurranse om energisparing

DiGi er en av de store mobiloperatørene i Malaysia, og har Telenor som sin største deleier. DiGi’s Deep Green Challenge for Change er en konkurranse som utfordrer studenter til finne energieffektive løsninger for mobilkommunikasjon og fornybar energi til fattige lokalsamfunn. Kronprinsparet besøkte konferansehallen der bidragene til konkurransen ble presentert, og fikk dele ut premiene til vinnerne av konkurransen.

I talen sin, pekte Kronprins Haakon på hvordan arbeidet for en bærekraftig verden også er en kamp mot fattigdom og ulikhet, og kalte kampen mot klimaendringene tidene største samarbeidsprosjekt.

Norsk laks på malaysisk vis

Om ettermiddagen overvar Kronprinsen en konkurranse, der blivende kokker konkurrerte om å komponere den beste retten med utgangspunkt i norsk laks. Gjennom denne konkurransen håper Eksportutvalget for fisk å øke malaysiske kokkers bevissthet rundt norsk sjømat og skape framtidige ambassadører for norske råvarer. 

Arkitektur og natur

Forholdet mellom natur og arkitektur var en rød tråd i utstillingen Kronprinsesse Mette-Marit åpnet om morgenen på reisens tredje dag. Utstillingen presenterte verk av de norske arkitektene Jensen & Skodvin og Jarmund/Vigsnæs, som begge har mottatt en rekke priser og utmerkelser ute og hjemme.

Den norske kolonien i Malaysia var også invitert til åpningen av utstillingen, og Kronprinsparet fikk anledning til å møte mange av de over 150 som var møtt fram.

Seminar om skogbruk

Både Norge og Malaysia forvalter store skogområder. Kronprins Haakon var til stede på et lunsjseminar om bærekraftig skogforvaltning og klima før Kronprinsparet sammen besøkte to av de største norske aktørene i Malaysia:

Jotun 25 år i Malaysia

Jotun etablerte seg i Malaysia i 1983 og er i dag en av landets ledende malingsprodusenter. Anlegget Kronprinsen og Kronprinsessen besøkte ligger i Shah Alam, og fungerer som hovedkontor for Asia- og Stillehavsregionen. Det arbeides nå med en oppføringen av en ny fabrikk i Nilai, og en modell av den nye fabrikken ble avduket under besøket.

Kronprinsparet fikk også en presentasjon av nyvinningen Jotashield. Dette er en malingstype som er utviklet for å reflektere varme. Dermed bidrar den til å senke energibruken og minske oppvarmingen i store byer.

Verdens største one-stop subsea-shop

Aker Solutions åpnet sitt produksjonsanlegg for subsea-utstyr i Port Klang i 2007. Anlegget produserer undervannsutstyr både til olje- og gassproduksjon. Det har utviklet seg til å bli et viktig sentrum for subsea i Asia, og har i dag rundt 800 ansatte i Malaysia.

Omvisningen på Aker Solutions var Kronprinsparets siste besøk på reisen til Malaysia. 

19.04.2010

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook