Hopp til hovedinnhold

Quatar og FAE 2010

Kronprins Haakon besøkte Qatar og De Forente Arabiske Emirater (FAE) 11. - 14. april 2010. Besøket markerer den stadig sterkere betydningen Quatar og Emiratene har som handels- og samarbeidspartnere.

Besøket startet i Qatar. Norsk industri har vært engasjert her siden 60-tallet, og handelen mellom Norge og Qatar er i sterk vekst.

Åpning av Qatalum

Qatalum er en av verdens største aluminiumsfabrikker, og et samarbeid mellom Norsk Hydro og Qatar Petroleum. Teknologien som brukes i smelteovnene er Hydros egen, utviklet ved forskingsavdelingen i Årdal. Denne formen for elektrolyseteknologi blir regnet som svært effektiv og mer miljøvennlig enn tidlegere ovner.

Kronprins Haakon og Emiren av Qatar, Hans Høyhet Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, overvar den høytidelige åpningen sammen, før de fikk en omvisning på anlegget. 

Den norske skolen i Qatar

Etter Qatalum besøkte Kronprins Haakon den norske skolen i Qatar, hvor han fikk møte barna som går på skole her. Barna hadde laget en egen forestilling som fortalte om livet deres i Qatar, både om skolehverdagen og fritiden.

I dag har skolen omlag 150 elever, men aktiviteten henger nøye sammen med fabrikkene i området. Nå som Qatalum er ferdig, vil mange av nordmennene i Qatar reise heim, og skolen regner med å ha langt færre elever framover.

Museum of Islamic Art

Qatars hovudstad Doha er arabisk kulturhovedstad for 2010, og Det islamske kunstmuseet står i sentrum for markeringen. Kronprins Haakon fikk en omvisning på museet, som har som mål å være verdensledende på sitt område. Samlingene omfatter manuskripter, kunst, håndverk og edelstener fra tre kontinenter, fra 600-tallet og fram til det 19. århundret.

Om kvelden reiste Kronprinsen videre fra Quatar til De forente arabiske emirater.

De forente arabiske emirater (FAE)

FAE ble etablert i 1971 og består av syv emirater med en stor grad av selvstyre. Abu Dhabi er det største av dem, og har en historie som strekker seg 7.000 år tilbake. I dag foregår en omfattende utbygging og en bevisst satsning på kultur og turisme, i tillegg til petroleumsvirksomhet og satsning på fornybar energi.

Foredro på Zayed universitet

Kronprinsens program i FAE startet på Zayed universitet, der han holdt sitt foredrag Development and Dignity for 300 frammøtte studenter.

Næringsliv og klimautfordring

Norge og Emiratene har mange felles interesser innen utvinning av olje og gass, og etter foredraget deltok Kronprinsen på åpningen av seminaret ”Norge som en teknologipartner i maritim olje- og gassektoren”.

I talen sin, vektla Kronprins Haakon på potensialet for samarbeid, i tillegg til å fokusere på Emiratenes aktive rolle i arbeidet for å finne globale løsninger på klimautfordringene. Her pekte han spesielt på Masdar-prosjektet;

Masdar by

“Masdar“ er det arabiske ordet for “kilde”, og i Masdar-prosjektet har Abu Dhabi ambisjoner om å bygge den første byen i verden som er både karbonnøytral og avfallsfri. Det legges stor vekt på ulike former for ren energi og avfallsgjenvinning, og målet er at byen skal bli et senter for forskning og utvikling på fornybar energi og bærekraftig teknologi.

Etter planen vil Masdar få en befolkning på 40.000 og være arbeidsplass for ytterligere 50.000. Om lag 1500 virksomheter vil ha tilhold her – de fleste innen salg og produksjon av miljøvennlige produkter.

Kjernedelegasjonsmøte

Flere møter fant også sted, mellom Kronprinsen, Sjeik Hamdan bin Zayed Al Nahyan og sjeik Nahyan bin Mubark Al Nahyan og i form av et kjernedelegasjonsmøte på toppnivå mellom norske selskaper og FAE myndigheter i ettermiddag. Styrkede bilaterale relasjoner, politisk og økonomisk, var et hovedtema under møtene.

Næringslivsseminar i Dubai

Siste del av besøket fant sted i Dubai. Emiratet er et økonomisk sentrum i regionen, med utstrakt handelsvirksomhet. Det bor om lag 1000 nordmenn i Dubai, mange i tilknytning til shipping og petroleumsvirksomhet.

Norsk kompetanse innenfor marin teknologi og IKT sto i sentrum for seminaret Kronprinsen åpnet som første post på programmet i Dubai. I åpningstalen sin understrekte han den store kompetansen Norge har opparbeidet innen marin sektor - kompetanse som kan være svært relevant for Dubai og FAE. 

Audiens

Etter seminaret hadde Kronprins Haakon et møte med Hans Høyhet Sjeik Hamdan, Kronprinsen av Dubai. Sammen besøkte de Burj Khalifa – verdens høyeste bygning. Tårnet er over 800 meter høyt, og har 160 etasjer. I 124. etasje finnes en utsiktsplattform hvor Sjeik Hamdan kunne vise Kronprins Haakon den flotte utsikten over Dubai by.

Dry Docks

Skipsverftet Dry Docks bygger, konverterer og reparerer skip og offshoreinstallasjoner. I gjennomsnitt er 400 fartøy innom Dry Docks hvert år. Kronprins Haakon fikk en omvisning på verftet og på seismikkfartøyet Polarcus Asima.  Skipet er designet med tanke på å minimere utslipp og er tilpasset operasjoner i arktiske strøk, og er et eksempel på samarbeid mellom verftet i Dubai og norsk design og leveranseindustri.

På sjømannskirka

Om ettermiddagen møtte Kronprinsen nordmenn bosatt i Dubai på det norske sjømannssenteret. Med faste programposter som kor, formiddagstreff, trim, filmkvelder, gudstjenester og turer, er senteret et samlingssted for skandinaver i området.

Kronprinsen fikk servert vafler under besøket, og barn fra den norske skolen underholdt med sang. I talen sin takket Kronprins Haakon for innsatsen som gjøres av ansatte og frivillige ved senteret.

A taste of Norway

Besøket til Dubai og Emiratene ble avsluttet med norsk sjømat. Inviterte gjester fikk ”a taste of Norway” gjennom norske råvarer og spesialiteter.

14.09.2010

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook